stereometria
zdesperowany: Błagam pomóżcie !
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 16 cm , krawędź boczna jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 60st. Oblicz:
a) długość krawędzi podstawy
b)długość krawędzi ściany boczne
j c) długość wysokości ściany bocznej
d) odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi ściany bocznej
e) długość promienia okręgu wpisanego w podstawe
f) długość promienia okręgu opisanego na podstawie
Z góry dziękuję za pomoc, mnie to przerosło...
19 lut 19:46
19 lut 19:48
Alfa:

H = 16 cm
α = 60
o
| | 1 | |
x = |
| d, gdzie d − przekątna kwadratu |
| | 2 | |
a) oblicz x z odpowiedniej funkcji trygonometr.
oblicz przekątną kwadratu
oblicz krawędź podstawy korzystając ze wzoru: d = a
√2
b) oblicz kr. boczną z odpowiedniej f. trygonometr.
następne polecenia − potem
19 lut 19:56