Funkcje trygometryczne - suma kątów.
trq: Cześć.
Mam problem z następującym zadaniem.
| | √2 | | 1 | | π | | π | |
sinα= |
| cosβ= |
| α∊( |
| ; π ) β∊(0; |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(α+β), cos(α+β) = ?
| | 1 | |
Obliczyłem z jedynki trygonometrycznej cosα= −√ |
| |
| | 2 | |
Co dalej?
19 lut 19:15
trq: podbijam
19 lut 19:31
kika: Podstawiać do wzoru!
19 lut 19:43
trq: No dobra, a z czego mam obliczyć sinβ?
19 lut 19:44
19 lut 19:45
trq: Czy wystarczy po prostu napisac, że skoro cosβ=1/2 ⇒ β=60 i sin60=√3/2 ?
19 lut 19:45
Kejt: z jedynki tryg. i cosβ
19 lut 19:45
kika: | | 1 | |
Z jedynki trygonometrycznej gdy cosβ = |
| |
| | 2 | |
19 lut 19:45
trq: Ok, dzieki

!
19 lut 19:47