.
Iza: Miejsca zerowe dwóch funkcji liniowych są liczbami przeciwnymi. Wykresy tych funkcji przecinają
się w punkcie (0,3) i wraz z osią OX ograniczają trójkąt o polu 4. Wyznacz wzory tych funkcji.
19 lut 17:06
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony ?
19 lut 17:13
Iza: Nie. W poleceniu nie ma rysunku.

Sama wykonałam jakiś. I wyznaczyłam 'a'. Tylko co dalej?
19 lut 17:17
sushi_ gg6397228:
to go pokaż
19 lut 17:19
Iza:

P=ah/2
4=a*3/2
a=8/3
19 lut 17:22
19 lut 17:22
Iza: Tak moim zdaniem to wygląda. Ale ręki sobie uciąć nie dam
19 lut 17:22
Iza: Tak ale w tym przypadku, 'a' to długość podstawy. nie punkt.
19 lut 17:23
sushi_ gg6397228:

tak to ma wygladac
|AB|=... to jest podstawa
|CO|=.... to jest wysokość trójkąta
ze wzoru na pole wyliczymy |AB| ( na liczbach)
19 lut 17:25
sushi_ gg6397228:
A=(−a,0)
B= (a,0) współrzędne punktów
C=(0,3)
19 lut 17:26
Iza: Cholera, w poleceniu zrobiłam 'gafe' powinne być liczby odwrotne

Przepraszam
Z zadaniem w którym były liczby przeciwne sobie poradziłam..
19 lut 17:27
sushi_ gg6397228:
to są dwa warianty
| | 1 | |
A'= (a,0) i B' =( |
| ; 0) |
| | a | |
liczymy tak jak poprzednio
19 lut 17:30
Iza: ok. Dzięki

Mam nadzieje, ze jakoś sobie z tym zadaniem poradzę dalej sama
19 lut 17:33
sushi_ gg6397228:
tylko uważaj na koligację oznaczeń
podstawę oznacz sobie przez "b"
dostaniesz rownanie kwadratowe na "a"
a drugi wariant miał być taki:
| | 1 | |
A' =(−a,0) B' =( − |
| ; 0) |
| | a | |
zrobilem kopiuj i nie zmieniłem znaków
19 lut 17:36
Iza: ok.
19 lut 17:37