trójkąt
Edyta: W trojkącie równobocznym ABC na boku BC obrano punkt D taki ze stosunek pola trójkąta ABD do
pola trójkąta ADC wynosi 23
Oblicz
a)Stosunek długości odcinka BD do CD
b)tangens kąta BAD
Wiem, że to zadanko się już tu pojawiło,ale w ogóle nie rozumiem.
19 lut 16:41
19 lut 16:44
Edyta: tam ma być zamiast 23 to ma być 25 (2/5)
19 lut 16:46
Edyta: wiem że tam mam podobne ale tego nie ogarniam
19 lut 16:47
sushi_ gg6397228:
czytaj, masz rysunki Mili i pytaj czego dokladnie nie rozumiesz
19 lut 16:48
Edyta: dlaczego AE=x=1/5a
19 lut 16:51
Edyta: to chyba EB tyle ma
19 lut 16:52
sushi_ gg6397228:
narysowałaś to sobie w zeszycie i naniosłaś dane
wszystko wynika z kątów dla trójkąta 30, 60, 90 stopni
przyjęto bok = a = 5 x
19 lut 16:54
sushi_ gg6397228:
tak EB= x
|AE|= 4x
19 lut 16:55
Edyta: no właśnie to mi nie pasowało..czyli teraz sie zmieni tam wynik, co nie? Będzie pierwiastek z
3?
19 lut 17:02
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba ustalić jakie są proporcje na polach; wtedy bedzie można podać wynik końcowy
19 lut 17:03
Edyta: W trojkącie równobocznym ABC na boku BC obrano punkt D taki ze stosunek pola trójkąta ABD do
pola trójkąta ADC wynosi 2/5.
czyli proporcje na polach jak to napisałeś/aś jest 2:5 tak?
i co dalej?
19 lut 17:06
sushi_ gg6397228:
w tamtym zadaniu
19 lut 17:06
Edyta: a u mnie będzie jak?
19 lut 17:07
sushi_ gg6397228:
|EB|= x
|AE|= 6x
|DE|=
√3 x
19 lut 17:08
Edyta: dzięki wielkie
19 lut 17:09
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
19 lut 17:13