Trojkąt
Martin: W trojkącie równobocznym ABC na boku BC obrano punkt D taki ze stosunek pola trójkąta ABD do
pola trójkąta ADC wynosi 23 Oblicz
a)Stosunek długości odcinka BD do CD
b)tangens kąta BAD
21 kwi 15:37
Martin:
21 kwi 15:49
Martin: pomoże ktoś
21 kwi 16:00
Joulia: Także przyłączam się do prośby
21 kwi 16:09
Martin: halloo? pomoze ktoś
21 kwi 16:23
Mila: | | BD | | 2 | |
Δ te mają wspólną wysokość , zatem |
| = |
| |
| | DC | | 3 | |
21 kwi 16:27
Martin: Do tego to ja doszedłem ale nie wiem jak to dalej policzyć..
21 kwi 16:49
Mila: DB=0,4a
oblicz pole ΔABD na dwa sposoby
oblicz sinα i cosα
| | sinα | |
tgα= |
| teraz już kończe, będę po 20 jak nie dasz rady to napiszę rozwiązanie.  |
| | cosα | |
21 kwi 17:08
Martin: prosze, jak możesz to rozwiaż mi to zadanie może wtedy zrozumiem o co w tym chodzi...
21 kwi 18:33
Mila:
| | 1 | | 2 | |
EB= |
| boΔDEB to połowa Δrównobocznego o boku 2x= |
| a |
| | 5 | | 5 | |
Jeśli czrgoś nie zrozumiesz to pytaj, czy taka jest odpowiedź?
21 kwi 22:16
Mila: ?
22 kwi 13:51
Martin: tak dziekuję, juz rozumiem, dzieki.
22 kwi 15:21
michał: na rysunku powinno być zamiast 3x, 5x bo stosunek jest 2 do 5ciu a nie 2 do 3ech i wtedy
tgα=ρ{3}/6
4 maj 21:03