suma poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego
anetaaa: pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 3 a iloraz −2. Oblicz sumę dziesięciu
początkowych wyrazów tego ciągu: a) o numerach nieparzystych, b)o numerach parzystych
19 lut 15:58
sushi_ gg6397228:
jakiś własny wkład ?
19 lut 16:06
Wazyl: Cześć susi, własny wkład na tym forum istnieje tylko u Radka!
19 lut 16:08
anetaaa: Ja tego kompletnie nie rozumiem
19 lut 16:08
anetaaa: Ja tego kompletnie nie rozumiem
19 lut 16:08
19 lut 16:09
sushi_ gg6397228:
wzory znasz?
19 lut 16:09
anetaaa: Sn=a1*1−qn/1−q
19 lut 16:13
sushi_ gg6397228:
a) wypisz te wyrazy (tylko ich numery)
19 lut 16:15
anetaaa: Czyli 1,3,5,7,9,11,13,15,17,19?
19 lut 16:21
sushi_ gg6397228:
a1, a3, a5, a7; ,,,,,
podane w zadaniu:
a1=....
q=...
wyliczamy....
a2=....
a3=...
a1 −−−> a3 "Q"=....
19 lut 16:25