trudne zadanie
Monia: Znajdź wartość sinα tak aby suma odwrotności pierwiastków równania x
2 + (sin α)x + sinα= 1
czy mogłabym liczyć na pomoc w tym zadaniu do końca

wiem że to liczy się z wzorów Vieta
| 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
pomożecie

ale tak z rozwiązaniem bo mi nie wychodzi
18 lut 23:49
ICSP: x
2 + (sinα)x + sinα − 1 = 0
a = 1
b = sinα
c = sinα − 1
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | a | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = ... |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | a | | c | | c | |
18 lut 23:54
Janek191:
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | −b | | c | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| : |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | a | | a | | c | |
Czy nie ma błędu w treści zadania ( w równaniu ) ?
18 lut 23:56
18 lut 23:58
Janek191:
Nie zauważyłem 1
Będzie
| | − sin α | | √3 | |
... = |
| = |
| i to rozwiązać  |
| | sin α − 1 | | 2 | |
18 lut 23:59
Monia: właśnie tutaj się pogubiłam i nic sensownego nie wychodzi
| −sinα | | sinα | | √3 | |
| = |
| = |
| |
| sinα −1 | | 1−sinα | | 2 | |
i co dalej ?
| sinα | | √3 | |
| = |
| 2sinα=√3 − √3sinα |
| 1−sinα | | 2 | |
w tym miejscu stanęłam
19 lut 00:00
Monia: sinα(2+ √3) = √3
19 lut 00:02
ICSP: Przemnóż obie strony przez 2 − √3
19 lut 00:04
Janek191:
2 sin α =
√3 −
√3 sin α
2 sin α +
√3 sin α =
√3
( 2 +
√3) *sin α =
√3
=====================
19 lut 00:06
Monia: dobra patrzę teraz z innej perspektywy :
sin(a+b) = sinαcosβ +cosαsinβ
dobrze myśle ?
19 lut 00:06
Monia: ok dzięki chłopaki za radę Janek191 i ICSP
19 lut 00:07
PW: Jednakowoż zadanie jest paskudne − to zastosuje wzory Viete'a nie pamiętając, że obowiązują one
tylko gdy Δ ≥ 0, to ...
19 lut 00:10
Monia: pozdrawiam was i życzę miłego wieczoru
19 lut 00:11
Monia: PW:
tylko jak obliczyć delte z tego ?
Δ=b2−4ac
Δ= sin2α−4*1*sinα
Δ= sin2α−4sinα
19 lut 00:13
Monia: wynik się zgadza

jeszcze raz dziękuje wszystkim
19 lut 00:14
Janek191:
Δ = b2 − 4a*c = sin2 α − 4*1*( sin α − 1) = sin2 α − 4 sin α + 4 = ( sin α − 2)2 > 0
19 lut 00:26
PW: No, dopiero wtedy dostaniesz pełną liczbę punktów za to zadanie.
19 lut 00:28