plan
bezendu:

Do obszaru kąta ostrego o mierze α należy punkt S , którego odległości od ramion kąta są równe
a i b . Oblicz odległość punktu S od wierzchołka kąta
| | acosα+b−bsin2α | |
|AD|= |
| |
| | cosαsinα | |
| | acosα+b−bsin2α+bcosαsinα | |
AS=√ |
| |
| | sinαcosα | |
?
18 lut 22:50
bezendu: ?
18 lut 23:05
Mila:
Nie myślę już, ponadto zmartwiła mnie sytuacja z Etą, tak ładnie nam się pracowało.
18 lut 23:21
bezendu:
Na chamstwo nie ma niestety lekarstwa.
18 lut 23:23
Mila:
Inny mam wynik, jutro to przeliczę jescze raz .
18 lut 23:34
Janek191:
| b | |
| = sin (90o − α) = cos α |
| SD | |
| BD | | b | |
| = cos( 90o − α) = sin α ⇒ BD = SD * sin α = |
| * sin α = b*tg α |
| SD | | cos α | |
| | b | | a cos α + b | |
CD = a + SD = a + |
| = |
| |
| | cos α | | cos α | |
| CD | | CD | |
| = tg α ⇒ CD = AC*tg α ⇒ AC = |
| ⇒ |
| AC | | tg α | |
| | | | a cos α + b | | cos α | |
AC = |
| = |
| * |
| = |
| | tg α | | cos α | | sin α | |
oraz z Tw. Pitagorasa
| | ( a cos α + b)2 | |
AS2 = AC2 + a2 = |
| + a2 = |
| | sin2α | |
| | a2 cos2 α + 2a*b cos α + b2 | | a2 sin2 α | |
= |
| + |
| = |
| | sin2α | | sin2α | |
| a2*( cos2 α + sin2 α) + 2a*b cos α + b2 | | a2 + b2 + 2a*b cos α | |
| = |
| |
| sin2α | | sin2α | |
19 lut 08:24
Janek191:
Czyli
| | a2 + b2 + 2a*b cos α | |
AS = √ |
| |
| | sin α | |
=================================
19 lut 08:26
Janek191:
Ten pierwiastek dotyczy tylko licznika
| | √ a2 + b2 + 2a*b cos α | |
AS = |
| |
| | sin α | |
19 lut 11:05
zawodus: A co to za sytuacja?
19 lut 11:41
bezendu: Czemu wgl jest liczone OC ?
19 lut 16:30
Antek: Milu 
dzien dobry . Pozdrawiam
Eta wroci na forum . To jest silniejsze od niej
19 lut 16:34
Mila:
Mam taką nadzieję,
Antku, musi odreagować. Wie, że czekamy . Również pozdrawiam.
19 lut 16:38
Antek: Tak Milu niby starsze osoby powinny byc odporniejsze na takie docinki ale niektorych nie da sie
od razu przelknac .
Sam sie z takim czyms spoktykam . To ze wroci to pewne ale miejmy nadzieje ze wroci
szybko
19 lut 16:46
Mila:
Bezendu
Mogłeś AD przekształcić do prostszej postaci.
| | a cosα+b(1−sin2α) | | a cosα+b cos2α | | a+bcosα | |
|AD|= |
| = |
| = |
| |
| | cosα*sinα | | sinα cosα | | sinα | |
I teraz i tak wychodzą niewdzięczne rachunki.
Liczyłeś AS z ΔABS?
Janek liczył z górnego Δ.
Ja mam inny sposób, prostsze są rachunki.
19 lut 16:59
Mila:

1) w ΔSCD:
| | a | | a cosα | |
tgα= |
| ⇔e=a ctgα= |
| |
| | e | | sinα | |
wΔAED:
| | a cosα | | b | |
|AC|=e+f= |
| + |
| |
| | sinα | | sinα | |
wΔACS:
|AS|
2=|AC|
2+a
2⇔
| | a2cos2α+2abcosα+b2 | |
|AS|2= |
| +a2= |
| | sin2α | |
| | a2cos2α+2abcosα+b2+a2 sin2α | |
= |
| = |
| | sin2α | |
| | a2*(cos2α+sin2α)+2abcosα+b2 | |
= |
| |
| | sin2α | |
| | √a2+2abcosα+b2 | |
|AS|= |
| |
| | sinα | |
19 lut 17:48
bezendu: Ja właśnie liczyłem w ten sposób. Dziękuję.
19 lut 17:51
Mila:
To znaczy tak, jak ja czy Janek ?
Bo zacząłeś inaczej. Tam wychodziły żmudne rachunki.
19 lut 17:55
bezendu: Twoim sposobem. I dlatego zależało mi na innym rozwiązaniu niż rozwiązanie Janka.
19 lut 17:56
Mila:
Zobaczyłeś trapez?
19 lut 17:57
bezendu: Widziałem ale nie rozumiem tego. A w tym zadaniu co czytam to ja jeszcze inaczej liczyłem bo
nie używałem anie ctg ani tg
19 lut 17:59
bezendu:
A czemu nie można policzyć
Najpierw CD,EB i potem AS ?
19 lut 19:57
bezendu: ?
19 lut 20:14
Mila:
Możesz , ale rachunki jakie?
19 lut 20:14
bezendu:
Jest trochę rachunków ale |AB| już mi wychodzi nie poprawne.
19 lut 20:15
Mila:
Pewnie błędnie przekształciłeś. A może inna postac równoważna.
Wrzuc na wolfram, czy jest true.
19 lut 20:31
bay:

Na czworokącie ABSC można opisać okrąg ( dlaczego? |<BSC|= 180
o−α
Średnicą tego okręgu jest odcinek |AS|=2R (dlaczego?
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie BCS :
|BC|
2=a
2+b
2−2ab*cos(180
o−α)= a
2+b
2+2ab*cosα
z tw. sinusów trójkącie ABC
| |BC| | | √a2+b2+2ab*cosα | |
| =2R=|AS| ⇒ |AS|= |
| |
| sinα | | sinα | |
19 lut 20:31
bezendu: Dziękuję Eta za rozwiązanie ale ja chcę dojść do poprawnego rozwiązania swoim sposobem.
19 lut 20:36
Mila:
Też miałam na uwadze sposób z okręgiem, ale myślę, że dość prosty jest z równoległą DS.
Tylko Bezendu nie czyta.
Mam jeszcze jeden sposób, ale już nie mące w główce naszemu maturzyście.
19 lut 20:52
bezendu: Przepraszam bardzo, ale ja czytam wszystkie odpowiedzi i staram się zrozumieć a, że nie
rozumiem to inna sprawa.
19 lut 21:01
bezendu:

Wstawiam jeszcze raz:
Do obszaru kąta ostrego o mierze α należy punkt S , którego odległości od ramion kąta są równe
a i b . Oblicz odległość punktu S od wierzchołka kąta
Czu to na razie jest poprawnie ?
19 lut 21:19
19 lut 21:25
19 lut 21:25
bezendu:

Teraz wyliczam |AD|
| | acosα+bsinα | | 1 | |
sinα= |
| * |
| |
| | cosα | | |AD| | |
| | acosα+bisnα | |
sinα= |
| |
| | |AD|cosα | |
|AD|cosαsinα=acosα+bsinα
| | acosα+bsinα | |
|AD|= |
| ? |
| | cosαsinα | |
|AC|=|AD|−|CD|
| | acosα+bsinα | | bsinα | |
|AC|= |
| − |
| |
| | cosαsinα | | cosα | |
?
19 lut 21:28
bezendu:
| | acosα+bsinα−bsin2α | |
|AC|= |
| |
| | cosαsinα | |
Czy AC jest dobrze wyliczone ?
19 lut 21:31
bezendu: ?
19 lut 21:35
Mila:
Zaraz. Czekaj. Mam od tych wzorków oczopląs.
19 lut 21:36
Mila:
21:19 trzeci wzór tak ma być.
| | b | | acosα+b | |
BD=a+SD=a+ |
| = |
| |
| | cosα | | cosα | |
19 lut 21:42
bezendu: Zaraz poprawię resztę.
19 lut 21:43
bezendu:
| | acosα+b | | 1 | |
sinα= |
| * |
| |
| | cosα | | |AD| | |
|AD|cosαsinα=acosα+b
| | acosα+b | | bsinα | |
|AC|= |
| − |
| |
| | sinαcosα | | cosα | |
| | acosα+b−bsin2α | |
|AC|= |
| |
| | sinαcosα | |
Teraz ok ?
19 lut 21:49
Mila:
w liczniku wyłącz: =acosα+ b *(1−sin2α)=acosα+b * cos2α to uprościsz
19 lut 22:01
bezendu:
Może się namęczyłem ale wynik wyszedł teraz prawidłowy
19 lut 22:03
Mila:
Do końca?
Pomyśl, że na maturze masz ograniczony czas. Wybierasz sposób najmniej czasochłonny.
Trafność wyboru sposobu wypracowujesz.
19 lut 22:05
bezendu: Teraz jeszcze ten dowód żeby zrozumieć
19 lut 22:06
bezendu:
Tak do końca wyszło ok. Ja zawsze chcę kontynuować swój pomysł, inne rozwiązanie też analizuję
ale staram się zrobić według pierwszej myśli.
19 lut 22:07