Jesli tem trojkat ma byc prostokatny to kat ACB musi miec 90 stopni
Wiec z iloczynu skararnego wyznacz cosinus kata miedzy wektrami CA i CB i jesli wyjdzie 0 to
oznacz ze ten trojkat jest prostokatny
Jest to jeden z esposobow
1/ sposób z tw. Pitagorasa |AB|2= |AC|2+|BC|2
|AB|2= 32+112= 130, |AC|2= 12+52= 26, |BC|2= 22+102= 104
130=26+104
wniosek: ........
2/ wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych: AC i BC
| 4+1 | 4−2 | 1 | ||||
aAC= | = 5 i aBC= | = − | ||||
| −3+4 | −3−7 | 5 |
| 1 | ||
aAC*aBC= 5*(− | )= −1 ⇒ proste AC⊥BC | |
| 5 |