trygonometria
Jolanta: Wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)=sinπx ,narysuj wykres
Pomózcie proszę ,
18 lut 21:46
Janek191:
f(x) = sin πx
więc
π x = k*π / : π
x = k , gdzie k jest dowolną liczbą całkowitą.
====
18 lut 21:53
Jolanta: Janek próbuje sobie przypomniec trygonometrie ale to zadanie to czarna magia. Jeżeli mam
f(x)=sinx to sinusoida o okresie podstawowym 2π
f(x)=sin 2x sinusoida o okresie podstawowym π
aTo zadanie ?
18 lut 22:00
Janek191:
Kliknij po lewej stronie na : trygonometria
i poczytaj sobie
18 lut 22:02
Trivial:
sin(u) = 0 ⇔ u = k*π
W tym zadaniu u = πx.
18 lut 22:06
Jolanta: klikałam ale nie ma czegos takiego
18 lut 22:06
18 lut 22:08
Jolanta: wiem,gdzie sinusoida ma miejsca zerowe,umiem ja narysowac Dla mnie π to 1800.Mogę narysować
sin3x ale jak mam narysowac sin πx
18 lut 22:18
Janek191:

Coś takiego w przybliżeniu
18 lut 22:26
Janek191:
Miejsca zerowe w : ..., − 3, − 2, − 1, 0, 1,2 ,3, ....
18 lut 22:28
Trivial:

To jest "ściśnięta" sinusoida. Ma miejsca zerowe dla x = ..., −2, −1, 0, 1, 2, ...
18 lut 22:28
Jolanta: Janek widzę ,ze ci wesoło a ja już włosy z głowy wyrywam.Rozumiem ,ze y <−1,1> tylko co z
x,180 razy bardziej ściśniety niż w normalnej sinusoidzie?
18 lut 22:32
Jolanta: czyli jednak 180 razy .Dziekuję
18 lut 22:35
Janek191:
Nie 180 razy ale π razy

gdzie π ≈ 3,14
18 lut 22:38
Janek191:
Trivial zrobił super wykres
18 lut 22:40
Jolanta: Janek ja naprawdę mam braki wiec nie żartuj sobie
18 lut 22:42
Domel: Przecież π to może też być 3,14........
i wtedy masz 3 razy bardziej ściśnięty a nie 180
18 lut 22:44
Jolanta: Zgadzam sie na ,niech będzie 3,14
18 lut 22:48