oblicz
mat: log216*log5 1/125
18 lut 18:57
Eta:
...= −12
18 lut 19:20
18 lut 19:20
Antek: | | 1 | |
=4*(−3)=−12 bo log216=4 i log5 |
| =−3 |
| | 125 | |
18 lut 19:31
Eta:
I zielony Antek ...odrobił za Ciebie pracę domową
18 lut 19:33
Jolanta: patrzysz na tą małą cyfrę i myślisz do jakiej potęgi ja podnieść ,żeby wyszła ta duża cyfra

2
4=16
| | 1 | | 1 | | 1 | |
5x= |
| |
| =a−1 czyli |
| =125−1 |
| | 125 | | a | | 125 | |
5
x=125
−1 125=5
3 5
3)
−1=5
−3
5
x=5
−3 podstawy takie same opuszczamy je
x=−3
18 lut 19:38
Jolanta: Koniecznie trzeba wzory na potegi sobie przypomniec
18 lut 19:39
Eta:
"opuszczamy" ?
18 lut 19:40
Jolanta: a jak można wytłumaczyc ,ze zostaje x i −3
18 lut 19:41
Eta:
Broń Boże .. na maturze w zadaniu otwartym pisać "opuszczamy"

5
x=5
−3 ⇒ x= −3 ( lub piszemy... z różnowartościowości funkcji wykładniczej
18 lut 19:47
Jolanta: Eto na maturze broń Boze ,tłumaczyłam tylko znikniecie 5
18 lut 19:50
Antek: A matt spojrzy jutro i przepisze
18 lut 22:00
Jolanta: Antek nieraz czlowiek potrzebuje pomocy ,tak jak ja z trygonometrii

Patrze patrze i nie
widze
18 lut 22:02