Oblicz wartość wyrażenia ( f.trygonometryczna):
trygonometr: 2(sin2 35 + cos2 35) / 2tg 35 * ctg 35
18 lut 14:02
trygonometr: Robię i robię i nic kompletnie nie wychodzi
18 lut 14:02
wredulus_pospolitus:
to pokaż co robisz

skorzystaj z:
1) jedynki trygonometrycznej
2) 'drugiej jedynki trygonometrycznej' (tgx*ctgx = ... no ile

)
18 lut 14:05
ZKS:
tg(x) * ctg(x) = ?
sin2(x) + cos2(x) = ?
18 lut 14:06
18 lut 14:07
trygonometr: no ja obliczałem z tablic ile wynoszą dane kąty
18 lut 14:15
trygonometr: czyli sin2 35 * cos2 35 = 1?
18 lut 14:15
Eta:
18 lut 14:16
trygonometr: czyli wychodzi 2/2= 1
18 lut 14:16
18 lut 14:16
wredulus_pospolitus:
a gdzie Ty masz sin
235
o*cos
235
o
18 lut 14:16
trygonometr: ale tak wychodzi dobrze :
2(sin2 35+ cos2 35) = 2
2 tg 35 * ctg 35 = 2
2/2 = 1 − i taka jest odpowiedź
18 lut 14:18
Eta:
Właśnie taka
18 lut 14:18
trygonometr: zamiast * powinno być +
18 lut 14:19
trygonometr: czyli jest tak dobrze, tak?
18 lut 14:19