Rozwiaz nierownosc
asdf: |1−x3|<=0
18 lut 03:35
Domel:
1. Określ przedziały w których funkcja pod wartością bezwzględną ( |1−x3| ) jest ujemna a w
których jest dodatnia
2. Dla przedziału w którym funkcja jest ujemna zmieniamy znaki na przeciwne tzn
|1−x3| = −1+x3
3. Dla przedziału w którym funkcja jest dodatnia − nie zmieniamy znaków tzn
|1−x3| = 1−x3
4. Sprawdzamy czy wyniki w pkt 2 i 3 mieszczą się w przedziałach dla punktów 2 i 3
5. Łączymy wyniki z pkt 2 i 3
18 lut 03:55
Domel:
−x3=−1 => x3=1 => x=1
a) dla x∊(−∞;1> funkcja jest dodatnia => |1−x3| = 1−x3
1−x3≤0
−x3≤−1
x3≥1
x≥1 => x=1 (ze względu na ograniczenie a)
b) dla x∊(1;+∞) funkcja jest ujemna => |1−x3| = −1+x3
−1+x3≤0
x3≤1
x≤1 => brak rozwiązania (ze wzgl. na ograni9czenie b)
Więc rozwiązaniem nierówności jest x=1
18 lut 04:11
asdf: Dzieki : >
18 lut 05:17
pigor: ... straszne rzeczy wypisuje kolega powyżej

,
a wystarczy "w pamięci" z definicji |x|, lub rozpisując np.
tak
|1−x3|≤ 0 ⇔ |1−x
3|< 0 v |1−x
3|= 0 ⇔ x∊∅ v 1−x
3=0 ⇔
⇔ x
3=1 ⇔
x=1 i po problemie .
18 lut 11:08
J: Poszedł "na skróty"
18 lut 11:10
pigor: ..., ja go chyba rozumiem ...

, bo co można oczekiwać
mądrego o godzinie 4−ej: nad ranem (dla mnie noc
18 lut 11:16
J: Fakt, pora nie najlepsza na "wysiłki umysłowe"
18 lut 11:18
18 lut 11:23
Trivial: Domel, przecież napisałem co trzeba zrobić.
18 lut 12:48
J: Przerzuciłem z grubsza materiały i wyczytałem,że warunkiem koniecznym, aby n −ta liczba
Mersenne'a : M(n) = 2
n − 1 była liczbą pierwszą , jest aby n było liczbą pierwszą.Nie jest on
oczywiście wystarczający [ np. dla n = 11 M(n) = 23*89]. Jeśli możesz "Trivial' pokazać
dowód, to prosze
18 lut 13:07
Trivial: Już dowiedzione.
18 lut 14:49