Arytmetyka liczb pierwszych - zadanie
V.Abel: Udowodnij, że skoro 2
n−1 jest liczbą pierwszą, to n jest liczbą pierwszą.
Jakaś podpowiedź? Proszę.
17 lut 22:41
Trivial: Dla złożonego n rozdziel wielomian xn−1 na dwa czynniki i pokaż, że też jest wtedy złożony.
18 lut 01:03
Trivial:
Rozważmy wielomian w(x) = x
n−1. Dla złożonego n mamy n = rs oraz 2 ≤ s ≤ r ≤
12n skąd
| | (xs)r−1 | |
w(x) = xrs−1 = (xs−1)* |
| = (xs−1)*(1 + xs + x2s + ... + x(r−1)s) |
| | xs−1 | |
A zatem widzimy, że 2
rs−1 jest podzielne przez 2
s−1 ≥ 3 gdyż s ≥ 2. Udowodniliśmy więc
n złożone ⇒ 2
n−1 złożone
Czyli nie wprost także:
2
n−1 pierwsze ⇒ n pierwsze.
18 lut 14:49
Trivial:
Tym sposobem można też dowieść, że liczba xn−1 jest pierwsza tylko dla x = 2.
Dowód: Weźmy s = 1, r = n. Aby xn−1 było pierwsze x−1 musi być równe 1, a zatem x = 2.
18 lut 14:59
Domel:
lubię matmę ale takie dowody mogą człowieka ........... noooo co najmniej doprowadzić do
rozstroju przewodu pokarmowego − a to z kolei doprowadzi do udowodnienia, że sraczka jest
paradoksem bo się robi często ale rzadko
18 lut 21:39
Trivial:
Ale co jest takiego rozstrajającego w tym dowodzie? Wykorzystana została jedynie suma ciągu
geometrycznego.
18 lut 22:02
V.Abel: Dzięki Trivial, przepraszam, że z takim opóźnieniem.
Naprawdę dzięki
22 lut 20:49