Całka nawracająca
Jaja: Witam próbuję robić taką całke ∫exsin2xdx i otrzymałem wynik −2/5excosx=1/5exsin2x no i nie
zgadza mi się to z rozwiązaniem bo to zadanie już robiliśmy ale na ćwiczeniach i nie wiem
gdzie zrobiłem błąd
17 lut 19:31
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
17 lut 19:36
17 lut 20:21
ZKS:
sin(2x) e
x
−2cos(2x) e
x
−4sin(2x) e
x
8cos(2x) e
x
∫ e
xsin(2x)dx = sin(2x)e
x − 2cos(2x)e
x − 4 ∫ sin(2x)e
x
| | 1 | | 2 | |
∫ exsin(2x)dx = |
| sin(2x)ex − |
| cos(2x)ex + C |
| | 5 | | 5 | |
Sposób który pokazał
Trivial 235587.
17 lut 20:41
Jaja: Rozumiem ale wolę swój sposób długi jest ale taki mam wyuczony i nie chce go zmieniać
17 lut 20:49
Jaja: Oprócz tego , że zamieniłem tam + na − w wyniku bez powodu to mam dobrze
17 lut 20:51