wartosc bezwzgledna
Prikos: opusc wartosc bezwzgledna lx−3l+3lxl
17 lut 18:40
17 lut 18:41
Mila:

) ustalasz w jakich przedziałach wyrażenia x−3 i x mają wartości nieujemne( ≥0)
1
o
|x−3|=x−3 dla x≥3
2
o
|x|=x dla x≥0
zaznaczasz na osi.
masz 3 przedziały :
f(x)=lx−3l+3lxl będzie miała wzór;
1) x∊(−
∞,0) (obydwa wyrażenia ujemne)
f(x)=−x+3+3*(−x)⇔f(x)=−4x+3
2) x∊<0,3)
f(x)=−x+3+3x⇔f(x)=2x+3
3)x∊<3,
∞)
f(x)=x−3+3x⇔f(x)=4x−3
Narysuj.
W następnym wpisie będzie mój rysunek tej funkcji
17 lut 19:41
Mila:

f(x)=|x−3|+3*|x|
17 lut 19:43
17 lut 19:44
kika: On wszystko wie, a Wy produkujecie się.
17 lut 19:45
Prikos: Slicznie dziekuje Milu.
a z przykladem:
l1−l3x+2ll=7
najpierw opuszczam ta dluzsza wartosc i mam:
1−l3x+2l=7 1−l3x+2l=−7
l−3x−2l=6 l−3x−2l=−8
i dalej to jeszcze bardziej rozgaleziam na 4 przypadki?
l−3x−2l=6 v l−3x−2l=−6 l−3x−2l=−8 v l−3x−2l=8
poprawnie?
17 lut 20:38
Mila:
Nie włączasz tego minusa tak, jak Ty zrobiłeś!
1−l3x+2l=7 lub 1−l3x+2l=−7⇔
−|3x+2|=6 /*(−1) lub −|3x+2|=−8 /*(−1)
|3x+2|=−6 brak rozw. bo |..|≥0 lub |3x+2|=8⇔
3x+2=8 lub 3x+2=−8 i rozwiązujesz
17 lut 20:46