wartosc bezwzgledna
Prikos: opusc wartosc bezwzgledna lx−3l+3lxl
wytlumaczy mi ktos o co w tym chodzi?
17 lut 17:14
Marcin: Musisz ją zapewne opuścić w przedziałach.
17 lut 17:17
Prikos: czyli jak? x>=3 dobrze mysle?
17 lut 17:21
Marcin: Osobno dla 3 przedziałów:
dla:
(−∞;0>
<0;3>
(3;+∞)
17 lut 17:26
J: Drugi przedział: (0,3>
17 lut 17:32
Prikos: no biore piwrwszy przydalek i dla dwoch wartosci, ale jakie znaki wstawic? >=,>,<,<=,=?
17 lut 17:37
kamczatka: dla przedziału (−∞;0> będzie tak:
−x+3+3−x
−2x+6
x=3 dobrze dla tego przedziału ?
17 lut 17:38
kamczatka: poprawiam
−x+3+3(−x)
−x+3−3x
−4x+3
dobrze to robie ?
17 lut 17:39
Marcin: J. Domykanie przedziałów ma tutaj jakiekolwiek znaczenie? (wiem że tutaj akurat przez przypadek
dałem 2 razy domknięty, ale mogę dać np (0;3) i <3;+
∞)?)
Kamczatka a po co Ty liczysz x?
17 lut 17:42
Marcin: Ale za drugim razem dobrze opuściłaś
17 lut 17:44
kamczatka: liczę x i patrze czy w przedziale się mieści
17 lut 17:44
kamczatka: Marcin byś mógł zerknąć do mojego tematu który dziś nie dawno napisałem na forum ?
17 lut 17:44
Prikos: czyli tak:
1. najpierw ustalam x=3 x=0
2 wyliczam przypadki:
I. −x+3−3x
−4x+3
II. x−3−3x
−2x−3
III. x−3+3x
4x−3
Dobrze to zrobilem?
17 lut 18:51