zad 3
Ciucia15@tlen.pl: oblicz iloraz ciągu geometrycznego, w którym a7 − a5 = 5 i a11 − a9 = 80
17 lut 10:48
wredulus_pospolitus:
czyżby ktos sprawdzian pisał i czeka na gotowce
17 lut 10:49
Ciucia15@tlen.pl: nie sprawdzian
17 lut 10:54
wredulus_pospolitus:
to po co dajesz 5 zadań każdy w nowym temacie a nie jedno ... rozwiązujesz ... sprawdzamy ... i
następne
17 lut 10:55
Ciucia15@tlen.pl: nie licze na rozwiąznie zadania tylko na wskazówki tak?bo wydawalo mi sie ze po to jest
stworzona ta stronka. ale juz dziękuję za pomoc.
17 lut 10:59
wredulus_pospolitus:
to wskazówka do tego zadania to .... jak wygląda wzór ogólny ciągu geometrycznego

17 lut 11:02
J:
a
7 − a
5 = a
1*q
6 − a
1*q
4 = a
1(g
6 −q
4) = 5
a
11 − a
9 = a
1*q
10 − a
1*q
8 = a
1(q
10 −q
8) = 80
a
1q
4(q
2 − 1) = 5
| | q4 | | 5 | | 1 | |
a1g8(q2 − 1) = 8 , czyli |
| = |
| ⇔ q2 = |
| |
| | q8 | | 80 | | 16 | |
17 lut 11:12
Ciucia15@tlen.pl: an + 1 = an * q
17 lut 11:15
17 lut 11:20
Ciucia15@tlen.pl: dziekuje
17 lut 11:21