ehh:

Treść zadania jest mało ważna, bo zastanawia mnie tylko fakt jakim sposobem nie można policzyć
Pitagorasem boku |BA|.
Dane są takie |BC|=|CA|=6
√2
Jeżeli komuś zależy to do stworzenia rysunku jest taki opis: Przekątna AC trapezu ABCD dzieli
jego kąt prosty DAB na połowy.
Albo ze to ja źle rysunek stworzyłem...
No więc jak z tym obliczaniem boku |BA| za pomocą Pitagorasa?
17 lut 01:52
Marcin: Przeciwprostokątna nie może być równa przyprostokątnej

Coś sknociłeś
17 lut 01:55
ehh: Treść przepisałem to może jednak rysunek coś źle zrobiłem
Więc tak on powinien wyglądać?
17 lut 01:58
ehh:

tak będzie poprawnie?
17 lut 02:01
Marcin:

|BC|=|CA|=6√2
17 lut 02:04
ehh: dzięki
17 lut 02:07
Marcin: Poradzisz sobie z obliczeniem reszty?
17 lut 02:08
ehh: Raczej tak, jak coś to będę pisał
17 lut 02:13
17 lut 08:41
PW: Jest przyjęte, że jeśli nie powiedziano wyraźnie inaczej, to wierzchołki wielokąta oznacza
się kolejnymi literami alfabetu "idąc przeciwnie do ruchu wskazówek zegara". Zwyczajowo w
trapezie i trójkącie pierwszą z liter oznacza się "lewy dolny wierzchołek".
Autor zadania przyjął jako oczywiste, że takie będą oznaczenia. Tak też postąpił Marcin.
Taka umowa jest przydatna, bo za każdym razem nie trzeba tłumaczyć sposobu oznaczania
wierzchołków.
Jest to jednak tylko umowa przyjęta w nauczaniu, nie wynika z żadnych "prawd matematyki".
17 lut 09:20