Indukcja
Dawid: Mam udowodnić, że n5 − n jest podzielne przez 5
1. n = 1
0 jest podzielne przez 5
2. n = k
k5 − k
3. n = k+1
(k+1)5−(k+1) = jak rozpisać pierwszy nawias? tzn jak wygląda wzór skróconego mnożenia 5tego
stopnia ?
17 lut 01:16
ICSP: MTF c.k.d.
17 lut 01:16
Maslanek: Rozwijając skrót: Małe Twierdzenie Fermata
17 lut 01:17
Dawid: nie potrafię tego zastosować ...
17 lut 02:05
ICSP: No to może najpierw zapisz poprawnie założenie indukcyjnie oraz tezę indykcyjną ?
17 lut 02:21
Janek191:
n5 − n jest podzielne przez 5 , dla n ∊ N+
====================================
1) n = 1 to 15 − 1 = 0 jest podzielne przez 5
2) Zakładam, że k5 − k jest podzielne przez 5, czyli k5 − k = 5 t, t ∊ N+
k5 = k + 5 t
Mam pokazać, że również ( k + 1)5 − ( k + 1) jest podzielne przez 5
( k + 1)5 − ( k + 1) = k5 + 5 k4 + 10 k3 + 10 k2 + 5 k + 1 − ( k + 1) =
= k + 5 t + 5 k4 + 10 k3 + 10 k2 + 5 k + 1 − k − 1 =
= 5 t + 5 k4 + 10 k3 + 10 k2 + 5 k = 5*( t + k4 + 2 k3 + 2 k2 + k ) = 5* s gdzie s ∊ N+
zatem na podstawie indukcji matematycznej n5 − n jest podzielne przez 5 dla n ∊ N+
17 lut 09:04
Janek191:
n5 − n jest podzielne przez 5 , dla n ∊ N+
====================================
1) n = 1 to 15 − 1 = 0 jest podzielne przez 5
2) Zakładam, że k5 − k jest podzielne przez 5, czyli k5 − k = 5 t, t ∊ N+
k5 = k + 5 t
Mam pokazać, że również ( k + 1)5 − ( k + 1) jest podzielne przez 5
( k + 1)5 − ( k + 1) = k5 + 5 k4 + 10 k3 + 10 k2 + 5 k + 1 − ( k + 1) =
= k + 5 t + 5 k4 + 10 k3 + 10 k2 + 5 k + 1 − k − 1 =
= 5 t + 5 k4 + 10 k3 + 10 k2 + 5 k = 5*( t + k4 + 2 k3 + 2 k2 + k ) = 5* s gdzie s ∊ N+
zatem na podstawie indukcji matematycznej n5 − n jest podzielne przez 5 dla n ∊ N+
17 lut 09:05
Dawid: A w przykładzie 5n − 4n −1 jest podzielne przez 16
1) n = 1 51 − 4*1 − 1 = 0 jest podzielne przez 16
2) n=k
5k − 4k − 1 jest podzielne przez 16
3) n = k+1
5k+1 −4(k+1) −1 = 5k+1 − 4k − 5 = (5* 5k) − 4k − 5 = 5*5k − 20k + 16k − 5
i tutaj pojawia się pytanie skąd się bierze 5*5k − 20 + 16k − 5 ?, Rozumiem wszystko co było
wcześniej aż do tej linijki. Skąd nagle 20k? i 16k?
17 lut 12:58
zawodus: −4k=−20k+16k
17 lut 12:59
shady: Czy mógłby to ktoś wytłumaczyć jak dla debila (czyli dla mnie )

bo nadal nie wiem skąd to
sie bierze. To sie wymnaża/przeksztalca ?, gdzie i w którym miejscu ?. Bardzo potrzebuje tej
odpowiedzi dzis
Dzieki i pozdrawiam
19 lut 07:45
19 lut 08:14
kresus: w takich zadaniach poza znajomością wszystkich elementarnych wzorów skróconego mnożenia funkcji
wykładniczych itd przydaje się znać cechy podzielności przez liczbę od dwójki po 10 dalej to
już inna sprawa oraz mieć na uwadze że warto czasami zakombinować np dopisując i odejmując tą
samą liczbe np 2ab −2ab po to by doprowadzić np do jakiegoś wzoru skróconego mnożenia. Jak to
znasz to tylko myślisz jak zakombinować do którejś cechy podzielności i tyle. Indukcje do
zadań maturalnych raczej odradzam bo to za dużo liczenia i dużo szybciej da się policzyć
normalnie bez schematu tylko wystarczy pomyśleć.
k5 −k =k(k4−1)=k(k2−1)(k2+1)=k(k−1)(k+1)(k2+1)
dalej przypatrz się wzorom skróconego mnożenia dopisz jakąś liczbę i ją odejmij tak by dało się
coś zakombinować, na końcu napisz uzasadnienie słowne za to też byłby punkty na maturze
(dlaczego jest podzielna).
19 lut 08:26
Janek191:
Może tak:
Tw. 5n − 4 n − 1 jest podzielne przez 16 dla n ∊ N+
1) n = 1 51 − 4*1 − 1 = 0 tak
2) Zakładam podzielność przez 16 dla n = k. czyli,że
5k − 4 k − 1 = 16 t , gdzie t ∊ N+ ( stąd 5k = 16 t + 4 k + 1 )
3) Mam pokazać, że z podzielności dla n = k wynika podzielność dla n = k + 1
5k + 1 − 4*( k + 1) − 1 = 5k *51 − 4 k − 4 − 1 = 5*5k − 4 k − 5 = ( z założenia ind. )
= 5*( 16 t + 4 k + 1) − 4 k − 5 = 5*16 t + 20 k + 5 − 4k − 5 = 5*16 t + 16 k =
= 16*( 5 t + k ) = 16 m , gdzie 5 t + k = m ∊ N+
Pokazaliśmy,że z podzielności dla k wynika podzielność dla k + 1, więc na mocy
zasady indukcji matematycznej 5n − 4 n − 1 jest podzielna przez 16 , gdy n ∊ N+.
19 lut 08:50