podzielnosc
abc: Udowodnij, ze 5n−n jest podzielne przez 5
26 sty 21:47
Godzio:
Jak można udowodnić coś co nie zachodzi

?
n = 1
5
1 − 1 = 4
26 sty 21:51
Trivial: Właśnie miałem mówić, że raczej to przez 5 podzielne nie jest.
26 sty 21:51
abc: Sory zle przepisalem

n
5−n
26 sty 21:52
abc: :<
26 sty 22:02
abc: dla n>1
26 sty 22:02
Basia:
indukcja może być ? znasz ?
26 sty 22:03
abc: niby znam ale chetnie popatrze jak ktos rozwiazuje
26 sty 22:06
Jack:
albo rozpisz n5−n=n(n4−1)=...
i podstawiaj liczbę postaci n=5k, n=5k+1... n=5k+4. Za kazdym razem któryś nawias powinien dać
krotność 5.
26 sty 22:08
Trivial:
Osobiście robiłbym sposobem Jacka.
26 sty 22:14
abc: A jakos inaczej sie tego rozwiazac nie da?
26 sty 22:14
Basia:
n=2
n5−n = 25−2 = 30 = 5*6
Z: n5−n = 5*k
T: (n+1)5−(n+1) = 5*m
dowód:
(n+1)5−(n+1) = n5+5n4+10n3+10n2+5n+1−n−1 =
(n5−n)+5(n4+2n3+2n2+5) =
5*k + 5(n4+2n3+2n2+n) =
5(k+n4+2n3+2n2+n) = 5*m
bo m=n4+2n3+2n2+n jest liczbą całkowitą (a nawet naturalną)
26 sty 22:14
Basia:
po co tyle liczyć ? prosty dowód indukcyjny to jest ?
26 sty 22:14
Trivial: Myślę, że poziom trudności porównywalny obiema metodami.
26 sty 22:16
Trivial: Chociaż jak teraz patrzę, to indukcja rzeczywiście prosta.
26 sty 22:18
Eta:
3/ sposób:
n5−n= n( n4−1)= n(n2−1)(n2+1)=n(n−1)(n+1)( n2−4+5)=
= (n−1)*n*(n+1)*(n2−4) +5*(n−1)*n*(n+1)=
= (n−2)*(n−1)*n*(n+1)*(n+2) + 5*n*(n−1)*(n+1)
pierwszy składnik jest iloczynem pięciu kolejnych liczb całkowitych,
zatem jest podzielny przez 5
drugi składnik też podzielny przez 5
wniosek : liczba n5−n jest podzielna przez 5
c.n.u.
26 sty 22:29