funkcja liniowa
Prikos: Dana jest funkcja liczbowa f o wzorze f(x)=(2a−1)x+3
b) wyznacz a tak, aby wykres funkcji f byl prostopadly do wykresu funkcji liniowej g o wzorze
g(x)=2/3x−1
c) dla a =2/5 wyznacz zbior tych argumentow, dla ktorych wartosci funkcji f naleza do
przedzialu (−4,6>
16 lut 18:35
16 lut 18:37
Piotr:
b) zastosuj warunek prostopadlosci prostych. wiesz jaki jest ?
c) podstaw to a i rozwiaz nierownosci f(x) > −4 i f(x) ≤6 (część wspólna)
16 lut 18:39
5-latek: Jaki jest warunek na to aby dwie proste byly prostopadle ?
16 lut 18:39
Prikos: ad J podstawialem i zle wyszlo
ad Piotr niestety nie pamietam, poszukam na internecie
16 lut 18:44
J: Co Ci źle wyszło ?
16 lut 18:47
16 lut 18:47
Prikos: wyszlo mi w b) a=1/2 wiec w g(x) bedzie −2, ale wynik powinien byc −1/4, wie ktos jak to
zrobic?
16 lut 18:48
Prikos: nie, juz mam, pomylilem zadania, przepraszam za klopot i dziekuje za pomoc
16 lut 18:49
5-latek: No to trzeba robic to na zywca
| | 2 | |
a*a1=−1 czyli (2a−1)* |
| =−1 |
| | 3 | |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 1 | | 3 | |
to |
| a− |
| =−1 to |
| a=−1/3 to a= − |
| * |
| = policz |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 4 | |
16 lut 18:53
5-latek:
16 lut 18:54