s
stevcio: Dany jest odcinek o końcach A( −5,−3) B( 7, 1):
a) wyznacz rownanie prostej, w ktorej zawarta jest symetralna tego odcinka
b)wyznacz rownanie okregu o srednicy AB
ja bym zrobil tak:
−wyznaczyl rownanie prostej z ukladu rownan
−nastepnie wyznaczyl srodek odcinka i prosta prostopadla(a bede mial z prostej tylko odwrotnie
i znak, a b bede mial z y srodka)
no i podpunkt a zrobiony
b)obliczyl dlugosc odcinka, podzielil na 2 no i srodek mam, i tylko podstawic do wzoru okregu
dobrze mysle?
16 lut 15:27
16 lut 15:31
stevcio: o, a ja zawsze uklad rownan robilem, ale w sumie to jest podobne
16 lut 15:32
Cash18: No wiadomo bez różnicy, układ też jest ok
16 lut 15:33
Bogdan:
albo tak:
| | 4 | | 1 | |
prosta k1 zawierająca punkty A i B: y = a1x + b1, a1 = |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | |
Środek odcinka AB: C = (1, −1)
Symetralna AB przechodząca przez C k
2: y = a
2x + b
2, k
2 ⊥ k
1 ⇒ a
2 = −3
k
2: y = −3(x − 1) − 1 ⇒ y = −3x + 2
16 lut 15:37
stevcio: a=3
16 lut 15:44
Bogdan:
do czego stevcio odnosi się twój zapis: a = 3 ?
16 lut 15:46
stevcio: masz a=13 a mi wyszlo 3
16 lut 15:46
stevcio: nie dobrze masz, sorry
16 lut 15:47
Bogdan:
a jak Ci to wyszło?
16 lut 15:47
stevcio: nie nic, bo przez pomylke przez 4 podzielilem a nie 12
16 lut 15:48
Bogdan:
| | y1 − y2 | |
a = |
| dla x1≠x2 |
| | x1 − x2 | |
16 lut 15:48
stevcio: a o co chodzi z tym?
k2: y = −3(x − 1) − 1
wiem skad a jest
16 lut 15:56
Bogdan:
równanie prostej zawierającej punkt P(x0, y0) i mającej współczynnik kierunkowy a:
y = a(x − x0) + y0
16 lut 16:00
stevcio: a b to dlugosc odcinka na 2, i za a i b wspolrzedne srodka?
16 lut 16:08