dobrze czy zle ?
Magda : W ciagu arytmetycznym trzeci wyraz jest równy 14 a jedenasty 34 różnica tego ciągu .
czyli róznica to 20 ?
16 lut 14:06
5-latek: a3=14 a11=34
a11=a3+8r to 14+8r=34 wylicz z tego r
16 lut 14:09
J: | | 5 | |
a11 = a3 + 8r ⇔ 8r = 34 − 14 ⇔ r = |
| |
| | 2 | |
16 lut 14:11
Cash18: a3= a1 + 2r = 14
a11=a1 + 10r = 34
a1= 14 − 2r
a11 = 14 − 2r + 10r − 34=0
8r=20
r= 2,5
a1= 9
Spr
a3= 9 + 2,5*2= 14
a11= 9 +2,5*10= 34
Pozdrawiam
16 lut 14:13
Magda : no to
25
16 lut 14:14
Cash18: No różnica wychodzi 52
16 lut 14:14
16 lut 14:15