Tożsamości Trygonometryczne
Cash18: Sprawdź czy prawdziwe są tożsamości
cos(α+β)cos(α−β)=cos2α−sin2β
cosβsin(α−β) + sinβcos(α−β)=sinα
Z góry dziękuje i pozdrawiam!
16 lut 12:05
Cash18: Dodam tylko że w pierwszym korzystam z tych wzorów i lewa strona wychodzi mi na
sinα*cosα − sinβ*cosβ= 1/2*(sin2α−sin2β)
16 lut 12:10
daras: sprawdziłem, są prawdziwe pozdrawiam!
16 lut 12:11
Cash18: A mógłbyś mi je rozpisać?
16 lut 12:13
16 lut 12:20
Cash18: No ale robię tak i mi nie wychodzi.
w pierwszym dochodze do tego momentu:
sinα*cosα − sinβ*cosβ= 1/2*(sin2α−sin2β)
a w deugim do tego
(cosβcosα)(sinα−sinβ) + sinα
16 lut 13:10
Cash18: Proszę o pomoc
16 lut 13:32
Cash18: odświerzam
16 lut 13:40
Wazyl: (cosαcosβ−sinαsinβ)(cosαcosβ+sinαsinβ)=(cosαcosβ)2−(sinαsinβ)2
16 lut 13:42
daras: a 1 trygonometryczną znasz ?
16 lut 15:03
Cash18: Udało mi się zrobić, nie wiem dlaczego ale tutaj dobrze przepisałem a w zeszycie pomieszałem
przykłady... Sry za zajmowanie czasu takim zadaniem.
Pozdrawiam
16 lut 15:06
daras: nie przejmuj sie połowa tu takich
16 lut 15:39