trapez
bezendu:
W trapezie równoramiennym ABCD ramię ma długość 10. Obwód tego trapezu jest równy 40. Wiedząc,
że tangens kąta ostrego w trapezie ABCD jest równy 34 , oblicz długości jego podstaw.
mi wyszło a=2 b=18 ?
15 lut 21:42
Janek191:
Ile jest równy tg kąta ostrego ?
15 lut 21:50
15 lut 21:50
Mila:
Tradycyjnie dolna podstawa a, górna b. U Ciebie chyba odwrotnie?
15 lut 21:52
bezendu: Tak ja przyjąłem górną a
15 lut 21:52
Janek191:
To co innego

a > b
a + b + 2c = 40
c = 10
a + b = 40 − 2*10 =20
oraz
| h | | 3 | |
| = tg α = |
| ⇒ h = 34 x ⇒ h2 = 916 x2 |
| x | | 4 | |
x
2 + h
2 = c
2
x
2 +
916 x
2 = 100
2x + b = a ⇒ 16 + b = a
a + b = 16 + b + b = 20 ⇒ b = 2
a = 16 + 2 = 18
Odp. a = 18 , b = 2
==================
15 lut 22:03
bezendu:

Udowodnij, że średnica okręgu wpisanego w trapez równoramienny, ma długość równą średniej
geometrycznej długości podstaw trapezu
I dalej co robić ?
15 lut 22:12
Eta:

a+b=20 ⇒ 8k+2b=20 , 9k
2+16k
2=100 ⇒ k=2, k>0
to:
2b= 20−16 ⇒b=2 i a=18
15 lut 22:13
bezendu: już wiem jak

podobne zadanie jak w maju tamtego roku
15 lut 22:17
15 lut 22:17
bezendu: Już sam udowodniłem

Ale dziękuję
15 lut 22:19
bezendu: Na okręgu o promieniu r opisano trapez równoramienny, którego długość jednej z podstaw wynosi
4r . Oblicz odległość środka okręgu od wierzchołków trapezu
która ta podstawa ma 4r ?
15 lut 22:28
5-latek: Przeciez srednica okregu to 2r tylko
15 lut 22:58
bezendu: Dobra już chyba sobie poradzę
15 lut 23:01
bezendu:

Tak może być ?
15 lut 23:17
Mila:
Tak .
ΔBOC− Δprostkątny
15 lut 23:23
bezendu: | | r | |
Ale czy ta wysokość trójkąta równoramiennego ( w podstawie) to |
| ? |
| | 2 | |
15 lut 23:26
Mila:
RRRRRRRRRRRRrrrr
15 lut 23:27
bezendu: I wyszło coś nie tak.
15 lut 23:28
Mila:
Jak nie wyszło ?
r2+(2r)2=|OB|2
|AO|=|OB|=r√5
Dalej myśl, wiadomości masz, tylko je wykorzystaj.
15 lut 23:33
Mila:
Ramię? Ile?
15 lut 23:36
bezendu:

|LO|=|OP|=r
15 lut 23:36
Eta:
15 lut 23:37
15 lut 23:38
Eta:
ok
15 lut 23:39
Mila:
No i jest wszystko.
15 lut 23:40
bezendu: Dobrze to zaraz koleje którego nie zrobiłem jeszcze.
15 lut 23:42
Eta:
15 lut 23:43
Mila:
Dobranoc, miłej współpracy
15 lut 23:45
bezendu: Oblicz długości boków trapezu równoramiennego opisanego na okręgu, znając obwód trapezu 4p i
długość d jego przekątnej
a+b+2c=4p
Tyle zapisałem tylko
15 lut 23:45
bezendu: Dobranoc Mila i dziękuję za pomoc.
15 lut 23:46
Eta:

a+b=2c ⇒ 4c=4p ⇒
c=p
| a+b | |
| = c=p h=√d2−p2 , x=√p2−h2=....... |
| 2 | |
a=p+x =.... b= p−x=...
dokończ .....
16 lut 00:24
bezendu:
a=c+√x2−h2
b=c−√p2−h2
Tylko czemu tak ?
16 lut 00:29
Eta:
zamiast c pisz "p" bo c=p
16 lut 00:31
bezendu:
Do tego już doszedłem, ale jak wyliczyłaś x?
16 lut 00:32
Eta:
Z tw. Pitagorasa x2=c2−h2 ⇒ x= √p2−(d2−p2)=......
16 lut 00:38
bezendu: Dziękuję.
16 lut 00:42
Eta:
achhh
16 lut 00:43
bezendu: Będziesz jutro po południu ?
16 lut 00:44
Eta:
Tak
16 lut 00:49
bezendu: To do jutra, dobranoc i oczywiście dziękuję.
16 lut 00:56
Eta:
Miłych snów
16 lut 00:58