Udowodnij że średnica okręgu wpisanego w trapez równoramienny, ma długość równą średniej
geometrycznej długości podstaw trapezu.
| a−b | ||
x = | ||
| 2 |
| a+b | ||
c = | <−−− patrz suma przeciwległych boków czworokąta opisanego na okręgu jest sobie | |
| 2 |
| (a−b)2 | (a+b)2 | ||
+ d2 = | |||
| 4 | 4 |
Z.Trapez ABCD− trapez równoramienny opsany na okręgu
T.2r=√a*b
h=2r −średnica okręgu
| a+b | ||
a+b=2c własność dla czworokąta opisanego na okręgu⇔c= | ||
| 2 |
| a−b | ||
|DB|= | ||
| 2 |
| a+b | a−b | |||
h2=( | )2−( | )2 | ||
| 2 | 2 |
| a2+2ab+b2 | a2−2ab+b2 | |||
h2= | − | ⇔ | ||
| 4 | 4 |
| a2+2ab+b2−a2+2ab−b2 | ||
h2= | ||
| 4 |
Należy udowodnić, że 2r=√ab⇒4r2=ab
Skorzystaj z twierdzenia, że jeżeli czworokąt można opisać na okręgu, to sumy jego
| a+b | 1 | 1 | 1 | |||||
przeciwległych boków są równe, czyli a+b=2c⇒c= | ⇒c2= | a2+ | ab+ | b2 | ||||
| 2 | 4 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | |||
c2=(2r)2+ ( | a− | b)2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
c2=4r2+( | a− | b)2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
a2+ | ab+ | b2− | a2+ | ab− | b2=4r2 | ||||||
| 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 4 |


z podobieństwa trójkątów :
| r | ab | 1 | ||||||||||
= | ⇒ r2= | ⇒ r= | √ab to 2r= √ab | ||||||||||
| r |
| 4 | 2 |