Matura
Godzio:
Maturzyści
Kolejna mini porcja zadań.
Zadanie 1
Jednym z rozwiązań równania 3x
3 + ax
2 + bx + 12 = 0, gdzie a,b∊C, jest liczba 1+
√3. Znajdź
a i b.
Zadanie 2
Trójkąt prostokątny, obracający się wokół jednej i drugiej przyprostokątnej tworzy bryły o
objętościach odpowiednio V
1 i V
2. Obliczyć objętość bryły powstałem z obrotu tego trójkąta
wokół dwusiecznej kąta prostego.
Zadanie 3
Podstawą plazmy przedstawionej na rysunku jest prostokąt ABCD, którego bok AB ma długość a, a
bok BC b, a > b. Wszystkie ściany pryzmy są nachylone pod kątem α do płaszczyzny podstawy.
Obliczyć objętość tej pryzmy.
15 lut 16:54
Saizou : moja plazma wisi na ścianie
15 lut 17:00
Eta:
Myślę,że .....
pryzmy
15 lut 17:01
Kejt: a w zeszłym roku nic takiego nie było..pff

btw. cześć
Godzio, chciałoby Ci się luknąć na zadanko z szeregów?
15 lut 17:01
5-latek: Tylko ze najpierw trzeba wiedziec co to jest pryzma
15 lut 17:03
5-latek: Godzio . Graniastoslupy pochyle czy ostroslupy sciete sa za trudne na mature .
tak mysle
15 lut 17:05
Marcin:
Pryzma, klin ścięty – wielościan o sześciu ścianach o następujących właściwościach:
podstawami są prostokąty leżące na równoległych płaszczyznach,
ściany boczne tworzą trapezy, przy czym kąty nachylenia przeciwległych ścian do podstawy są
sobie równe,
po przedłużeniu ściany boczne nie muszą przecinać się w jednym punkcie – pryzma nie musi być
ostrosłupem ściętym.
wikipedia roolez
15 lut 17:05
5-latek: Marcin to masz z wiki.
A czy teraz o tym ucza w szkole to nie wiem
15 lut 17:07
5-latek: Ale dosc o tym .
Maturzysci brac sie za zadania
15 lut 17:08
Ajtek:
Z tą "plazmą" to bym sobie poradził

. Pod warunkiem jednak, iż
Saizou biega wolniej ode
mnie

.
15 lut 17:08
Ajtek:
Witam
Eta, Kejt,
Godzio 
.
15 lut 17:09
Saizou : o 0,003 s wolniej
15 lut 17:10
Ajtek:
O 4 cm wolniej
15 lut 17:11
Saizou : zad 1
a=−12
b=6
15 lut 17:21
Godzio:
No pryzmą

(później w poleceniu jest już ok

) Tą pryzmę narysowałem na rysunku, nie trzeba
znać jakiejś ścisłej definicji
Saizou − zad. 1 ok
15 lut 17:36
Godzio:
Kejt jakie zadanie ? (dawaj !

)
15 lut 17:37
15 lut 18:25
Godzio:
Wynik jest inny, zgadza się tylko √2
15 lut 18:28
Godzio:
No co tak słabo !
16 lut 19:10
Saizou :
9V
12= 3V
2πa
3
| | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | |
V= |
| πr2*H= |
| π |
| a2* |
| a= |
| πa3 |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 12 | |
| | √2 | | 3V12 | | √2 | | V12 | |
V= |
| * |
| = |
| * |
| |
| | 12 | | V2 | | 4 | | V2 | |
i nie mam pojęcia gdzie jest bład
16 lut 19:37
Godzio:
Obrót jest wokół dwusiecznej kąta prostego. A u Ciebie ?
16 lut 19:47
Saizou : czyli wokoło tej czerwonej krechy
16 lut 19:49
Godzio:

Wokół tej obracasz

?
16 lut 19:50
Saizou :

no tak
16 lut 19:54
Godzio:
A ! Dobra, teraz widzę, bo myślałem o innym trójkącie patrząc na ten rysunek

Zaraz poszukam
błędu.
16 lut 19:55
Godzio:
| | 1 | |
Dlaczego V = |
| πr2H ? Bo nie wiadomo skąd to się wzięło ? |
| | 2 | |
16 lut 19:58
Saizou : | | 1 | | 1 | |
miało być |
| ale potem jest już poprawione na |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 lut 19:59
Godzio:

No dobra, już wiem. Zobacz, że to nie będzie cały stożek, tylko stożek z wyciętym częściowo
wnętrzem.
16 lut 20:02
Saizou : już łapie, ale teraz polski
16 lut 20:06
Godzio:

polski też trzeba zdać
16 lut 20:08
Saizou : niestety xd
16 lut 20:13
mietek: po rysunku to można sobie...
zadanie z pryzmą bez sensu
16 lut 20:25
Godzio:
A co dla Ciebie jest bez sensu ? To, że nie umiesz zrobić takiego zadania, nie znaczy że jest
bez sensu.
16 lut 21:29
Ajtek:
Godzio szkoda nerwów i klawiatury

.
16 lut 21:32
Godzio:
16 lut 21:36
16 lut 21:37