Pochodna
matheo: | | 3 | |
Mam pytanko przy wyznaczaniu pochodnej jak zapisac |
| x2 jako 3x ? |
| | 2 | |
14 lut 20:03
Piotr:
| | 3 | |
jesli chodzi o pochodna z |
| x2 to tak |
| | 2 | |
14 lut 20:09
matheo: Czy jezeli bede mial zawsze ulamek to biore liczbe z licznika czy jest jakas inna zasada?
14 lut 20:10
PW: Zasada jest taka:
(xn) ' = n xn−1,
a te inne liczby to "przeszkadzacze".
14 lut 20:13
14 lut 20:13
matheo: 33√x4 wyjdzie 3x43 ?
14 lut 20:13
Piotr:
to ma byc juz obliczona pochodna ? to nie.
14 lut 20:15
matheo: pochodna z 33√x4
14 lut 20:25
Piotr:
no to źle.
3 3√x4 = 3x4/3 to jest po prostu inny zapis a nie pochodna
14 lut 20:28
matheo: ze wzoru wlasnie wychodzi moim zdaniem pochodna 3x43
14 lut 20:32
Piotr:
to jest inny zapis i nic wiecej !
| | 4 | |
(33√x4)' = (3x4/3)' = |
| *3x(4/3)−1 dokończ |
| | 3 | |
14 lut 20:35
matheo: wlasnie w tym miejscu pojawia sie problem bo nie mam zielonego pojecia jak zabrac sie za ta
potege
14 lut 20:48
Piotr:
nie umiesz odejmowac ulamkow ?
| 4 | | 4 | | 3 | | 1 | |
| − 1 = |
| − |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
14 lut 20:57
matheo: czyli pochodna wyjdzie 4x13 ?
14 lut 21:09
Piotr:
tak
14 lut 21:51
matheo: Dzieki.
14 lut 21:52
matheo: Dobra, a teraz 35√x4 bedzie 3x45 i pochodna 125x−15 ?
14 lut 22:01
daras: bingo

pozostałe 100 przykładów zrób sam
14 lut 22:05
matheo: Można coś jeszcze z tą pochodną zrobić ? Bo troszkę brzydko wygląda
14 lut 22:07
daras: jak zastosujesz DUŻE U do pisania ułamków , to będzie ładniej
15 lut 10:48