Geometria
Blue: Dane są punkty A=(1,3), B=(5,1) i C=(4,4)
a) uzasadnij, że trójkąt ABC jest równoramienny i prostokątny
b) znajdź promień okręgu opisanego a trójkącie ABC
c) Znajdź promień okręgu wpisanego w trójkąt ABC
nie umiem zrobić tylko podpunktu c. Ktoś coś podpowie
14 lut 00:04
5-latek: Mozesz np tak
jest taki wzor S=p*r S−pole trojkata p−polowa obwodu r −promien okregu wpisanego w
trojkat
14 lut 00:07
14 lut 00:09
Eta:

|AC|= ........ |BC|=......
| | 4−3 | | 1 | | 4−1 | |
aAC= |
| = |
| , aBC= |
| = −3 |
| | 4−1 | | 3 | | 4−5 | |
a
AC*a
BC= −1 −−− to proste AC i BC są prostopadłe , zatem ..........
| | |AC|+|BC|−|AB| | |
r= |
| =........... |
| | 2 | |
14 lut 00:11
Blue: a ten wzór jest w karcie wzorów

?
14 lut 00:16
Blue: Eta pisałam, że a i b umiem
14 lut 00:17
Eta:
Spokojnie

.... zostanie na przyszłość dla innych !
14 lut 00:18
5-latek: Nawet jesli go nie ma w tej karcie to warto go zapamietac
14 lut 00:19
Blue: ale co jeśli takie zadanko się na maturce trafi?
14 lut 00:21
Blue: nie ma innego sposobu na wyliczenie tego?
14 lut 00:22
Eta:
Jest w karcie wzorów

Hej "małolatku"
14 lut 00:22
Eta:
| | a+b−c | |
r= |
| ( patrz przy trójkącie prostokątnym |
| | 2 | |
14 lut 00:23
5-latek: Witaj
Eta 
Pozdrawiam

Mam pytanie . czy znasz taka pozycje
Specjalny wyklad algebry elementarnej Nowosilow (1954 albo 1956r)
14 lut 00:25
Blue: a powiesz na jakiej str? bo nie mogę znaleźć:C
14 lut 00:26
Eta:

......... (jestem dopiero w
1 LO
14 lut 00:26
Blue: Boże ludzie jak wy ze sobą rozmawiacie, myślałam , że o inną pozycje Wam chodzi. Chyba już czas
spać, bo mam głupie skojarzenia xD hahah btw dziś walentynki
14 lut 00:28
Eta:
str.
8 trójkąt prostokątny (

też Ci podać ?
14 lut 00:28
Blue: Boże Ty jesteś w I LO i taka dobra jesteś? O.o pozazdrościć..
14 lut 00:29
Blue: przydałaby się kawcia
14 lut 00:29
5-latek: Wiem , wiem

Ale pomimo to zapytam jeszce o taka Wspolczesny wyklad matematyki Felix Lusienne (to jest
kobieta ) z 1973r .
jesli nie to co ewentualnie w zamian . dziekuje
14 lut 00:31
5-latek: Blue . A ode mnie szarlotke do kawy
14 lut 00:32
5-latek: A
Ecie nie wierz

Ona jest w ostatniej klasie gimnazjum ale zaglada do 1LO
14 lut 00:35
Blue: nie, nie za szarlotkę dziękuję, bo trzeba się trochę odchudzić po zimie
14 lut 00:38
Blue: Nie dołujcie mnie, błagam. Ja jestem w II LO i wiem o wiele mniej od niej o.O
14 lut 00:38
5-latek: No to mnie zaskoczylas bo ja caly czas bylem przekonany ze TY bedziesz pisac mature
14 lut 00:40
Blue: Kiedyś tam będę, ale jeszcze nie teraz
14 lut 01:13