2 zadanka
czesua:
1.
do windy na parterze 6 pietrowego budynku wsiada 4 osoby.Winda zatrzymuje się na wszystkich
piętrach.Na ile sposobów pasażerowie windy mogą ją opuścić, jeśli na każdym z pięter może
wysiąść co najwyżej jedna osoba i równocześnie wszyscy muszą wysiąść w czasie pełnego
przejazdu windy?
2.
Trzy taksówki maja przewieść 12 gości konferencji. Każda taksówka może zabrać do 4 pasażerów,
po to żeby kurs był opłacalny każda z taksówek musi zabrać co najmniej 2 osoby. Na ile
sposobów uczestnicy konferencji mogą dotrzeć na kolacje jesli zakładamy że na życzenie gośći
część z nich jednak nie wiecej niż 6 osób może przejść się do lokalu pieszo
13 lut 14:05
Janek191:
| | | |
z.1 N = | * 4 ! = 15*24 = 360 |
| | |
13 lut 14:16
wredulus_pospolitus:
1) pozostaje kwestia ... czy musza w trakcie wysiadać by wypuścić tego z końca
13 lut 14:19
czesua: czyli do 1 wariancje bez powtórzeń można użyć
13 lut 15:06
Janek191:
Raczej wariacja
13 lut 15:08
czesua: hehe ale się walnąłem
13 lut 15:09
czesua: a jak te 2 ruszyc
13 lut 15:10
13 lut 16:16