zadanie
czesua: Trzy taksówki maja przewieść 12 gości konferencji. Każda taksówka może zabrać do 4 pasażerów,
po to żeby kurs był opłacalny każda z taksówek musi zabrać co najmniej 2 osoby. Na ile
sposobów uczestnicy konferencji mogą dotrzeć na kolacje jesli zakładamy że na życzenie gośći
część z nich jednak nie wiecej niż 6 osób może przejść się do lokalu pieszo
13 lut 14:48
PW: (1) x1 + t1 + t2 + t3 = 12, 0 ≤ x1 ≤ 6, 1≤ ti ≤ 4 dla i=1, 2, 3
Prościutkie zadanko na początek − ile jest rozwiązań równania (1) w liczbach naturalnych. Na
razie uczestników konferencji traktujemy "na sztuki" − jak nierozróżnialne kulki − natomiast
taksówki rozróżniamy i zakładamy, że puste nie jeżdżą.
13 lut 16:00
PW: Poprawka: 2 ≤ ti ≤ 4 (w każdej taksówce co najmniej 2 pasażerów).
13 lut 16:02
czesua: ?
13 lut 16:49
czesua: nie bardzo czaje
13 lut 16:53
PW: No to nie rozwiążesz.
13 lut 19:44
czesua: a może coś wiecej?
13 lut 20:03
PW: Uczyń jakiś wysiłek − spróbuj chociaż częściowo odpowiedzieć na postawione pytanie.
Na przykład:
6 + 2 + 2+ 2 = 12
− jedno rozwiązanie widzimy.
Jedziesz dalej:
5 + ..............= 12
13 lut 20:34
czesua: 5+2+2+3=12
4+2+2+4=12
3+4+3+2=12
2+4+4+2=12
13 lut 20:48
czesua: a może tam powinno być a dla i=2,3,4
13 lut 20:52
PW: Nie, akurat tak dziwnie ponumerowałem: x1 − liczba piechurów, t1, t2, t3 − liczby pasażerów
taksówek.
Mało rozwiązań, musisz dojść do "0 piechurów" − wszyscy jadą taksówkami.
13 lut 21:08
czesua: 4+3+3+2=12
2+3+4+3=12
1+4+4+3=12
0+4+4+4=12
chyba wszystkie mozliwosci
13 lut 22:00
PW: Skoro "chyba", to nie sprawdzam. W końcu Ty rozwiązujesz zadanie.
W mozolnej budowie modelu matematycznego doszliśmy do wniosku, że zdarzeniami elementarnymi są
zbiory: (teraz zaczynamy patrzeć na ludzi jak na odrębne byty, nie kulki):
A6 = { {k1,k2,...,k6}, {k7,k8}, {k9,k10)}, {k11, k12} }, kj∊{1,2,3,...,12}
A6 to dopiero zbiór będący modelem sytuacji "sześć osób pieszo, pozostali taksówkami".
Uznajemy, że skoro w treści zadania nie powiedzieli nic o numerach taksówek, będziemy
traktować je jako twory nierozróżnialne (zgodnie z podanymi rozwiązaniami równania − nie
uwzględniałeś kolejności składników).
Ile elementów ma zbiór A6? Inaczej mówiąc − na ile sposobów można podzielić grupę 12 osób na
cztery podzbiory, z których jeden zawiera 6 osób, a pozostałe po 2 osoby?
I tak dalej:
A5 = { {k1,k2,k3,k4,k5}, ...
13 lut 22:33
PW: Pora spać, więc jeszcze dodam, że gdy dojdziemy do A4, to zrozumiemy, że ten model jest
jeszcze niedobry − nie pozwala odróżnić, które 4 osoby pojechały taksówką, a które poszły
spacerkiem. Jeszcze jedna modyfikacja i będzie dobrze (?).
13 lut 23:33