| n+2 | ||
lim ( | )n+1 | |
| n−3 |
| 5 | ||
no to mala pomoc . Przeksztalc nawias do postaci kanonicznej dostaniesz (1+ | )n+1 | |
| n−3 |
ale może ze mnie uparty osioł ale ja idę np tak:
| n+2 |
| ||||||||||||
limn→∞( | )n+1 = limn→∞( | )n+1 | |||||||||||
| n−3 |
|
| n | 2 | 3 | |||
się skrasa a dla n→∞ | →0 ∪ | →0 no i zostaje: | |||
| n | n | n |
| 1 | ||
limn→∞( | )n+1 = 1 | |
| 1 |
| n +2 | n + 2 | n + 2 | ||||
an = ( | ) n + 1 = ( | )*( | )n = | |||
| n − 3 | n − 3 | n −3 |
| 1 + 2n | ( 1 + 2n)n | |||
= | * | |||
| 1 − 3n | ( 1 − 3n)n |
| 1 + 0 | e2 | |||
lim an = | * | = 1*e5 = e5 | ||
| 1 − 0 | e−3 |
A koledze Jankowi191