Rozwiąż
Bartek: Hey , mam pytanie , pytałem o podobne zadanie ale tutaj nie wiem jak dalej ruszyć:
(23)x2−3 >= 94
najbardziej mi w tym zadaniu ten x2 przeszkadza
13 lut 10:52
J: | | 2 | |
P = ( |
| )−2 i funkcja jest malejąca. |
| | 3 | |
13 lut 10:54
J: | | 2 | | 2 | |
( |
| )x2 − 3 ≥ ( |
| )−2 ⇔ x2 − 3 ≤ −2 |
| | 3 | | 3 | |
13 lut 10:57
Bartek: to mogę tak opuścić te podstawy , bo wcześniej uzyskałem odpowiedź ,ze jak są jakieś działania
to nie mogę tak robić :
'opuścić' podstawy możesz dopiero jeżeli masz: ab = ac
13 lut 11:02
J: | | 2 | |
No a tu masz tą samą podstawę : |
| |
| | 3 | |
13 lut 11:04
13 lut 11:08
Bartek: Aaaa , chyba zrozumiałem , w tym po jednej i drugiej stronie jest tylko jedna podstawa i można
tak zrobić ale jesli po jedenej stronie jest więcej działań , wtedy nie można tak ?
13 lut 11:10
J:
Jesli masz równanie: ab = ac ⇔ b =c
Jesli masz nierówność: ab > ac ⇔ b > c , gdy a > 1 ( bo funkcja jest rosnąca )
Jesli masz nierówność: ab > ac ⇔ b < c , gdy a ∊ (0,1) ( bo funkcja jest malejąca )
13 lut 11:14
J: Tak.Musi być jedna i taka sama podstawa.
13 lut 11:15
Janek191:
zatem
| | 2 | |
x2 − 3 ≤ − 2 , bo podstawa |
| < 1 |
| | 3 | |
x
2 ≤ 1
x ∊ < − 1; 1 >
==========
13 lut 11:16
Bartek:

to będzie do tego rozwiązaniem ?
13 lut 11:22
J:
13 lut 11:23