Prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze zrobiłem :)
Bartek: 2
x+3 + 4 * 4
x = 32
2
x+3 = 2
2 * (2
2)
x = 2
5
x + 3+ 2 * 2x =5
x+3+4x = 5
12 lut 23:43
wredulus_pospolitus:
wow wow wow wow ... źle
zrobiłeś taki oto błąd:
2
2 + 2
1 = 2
a
2 + 1 = a
a=3
sprawdźmy:
L= 2
2+2
1 = 4 +2 = 6
P= 2
3 = 8
i niby jak tu ma zachodzić L=P

'opuścić' podstawy możesz dopiero jeżeli masz:
a
b = a
c 
nie może być żadnych sum czy innych iloczynów
12 lut 23:56
wredulus_pospolitus:
to równianie rozwiązujesz poprzez podstawienie: t=2x ; t>0
12 lut 23:56
Aga1.: 2x+3+4*4x=32
2x*23+4*22x=32
8*2x+4*(2x)2=32
po podstawieniu masz
4t2+8t−32=0 //:4
dokończ
13 lut 09:14
Bartek: Dziękuje , udało się rozwiązać
13 lut 10:36