optymalizacja
Martaaa: Okno ma kształt prostokąta zakończonego na górze półkolem. Obwód okna ma 4 metry.
Oznacz długość podstawy prostokąta przez x.
a) Napisz wzór funkcji pola P powierzchni okna w zależności od x
b) Określ dziedzinę funkcji P
c) Wyznacz długość podstawy prostokąta tak, aby pole powierzchni okna było największe.
Uzasadnij odpowiedź
Może ktoś podpowiedzieć ? Chodzi mi głównie o podpunkt b, bo a już rozwiązałam
12 lut 23:45
12 lut 23:58
Martaaa:
Dzięki, ale chodzi mi o podpunkt b. Jak ustalić tą dziedzinę? Możesz podpowiedzieć?
13 lut 00:02
Janek191:
Musi być P( x) > 0
13 lut 00:08
Martaaa: | | 16 | |
Z tego mi wychodzi, że x ∊ ( 0, |
| ) i to jest źle... |
| | π+4 | |
13 lut 00:16
Janek191:
| | 8 | |
Raczej x ∊ ( 0; |
| ) |
| | π + 4 | |
13 lut 00:27
Janek191:
Może wzór masz zły ?
13 lut 00:28
Martaaa: wzór mam taki jak w odpowiedziach. Może już nie myślę
| | −π−4 | |
wyszło mi P(x) = x2 ( |
| ) + 2x |
| | 8 | |
Liczę Δ = 4
gdzie mam źle ?
13 lut 00:33
Janek191:
x + 0,5 π x < 4
x*( 1 + 0,5 π ) < 4
13 lut 01:16
Janek191: Pomyłka
13 lut 01:17
Martaaa: a skąd się wzięło
x+ 0,5 π x <4
?
13 lut 09:32
Martaaa: Hm ?
13 lut 10:30
Janek191:
Obwód okna jest równy 4

więc
x + 2y + 0,5π x = 4 i y > 0
zatem
x + 0,5π x < 4
13 lut 12:04