dav455: Normandrzkie okno ma kształt prostokąta zwięczonego półokręgiem. Jeżeli obwód okna ma 9
m.
22 lis 16:28
Kama: to co dalej

jakie jest pytanie w zad. napisz
23 lis 00:08
dav455: ZNAJDŻ JEGO WYMIARY TAK, ABY WPUSZCZAŁO ONO MOŻLIWIE NAJWIĘCEJ ŚWIATŁA?
29 lis 13:03
Megi: Czyli pole powierzchni max.
Poszukaj w postach

takie zad. były już rozwiązywane jak nie znajdziesz to pisz ok
29 lis 13:15
dav455: dobrze
29 lis 13:17
dav455: niestety nie mogę znaleść
29 lis 13:24
Miki:
Słabo szukasz

już nie bardzo chce mi sie powtarzać

ale zrobie dobry uczynek

Narysuj to okno

bedzie jasniej

widac o co biega ok

2r --- szer. okna h --- wysokość ale tylko do półkola!
mamy policzyć max. pola pow. jakofunkcję od r lub h czyli
ponieważ obwód = 9m więc
2r +2h + π r = 9 πr bo połowa obwodu koła ok

2h = 9 -2r - πr
P
p = 2r*h + 1/2 *πr
2
P(r) = r(9-2r-πr) + 1/2*πr
2
P(r) = - ( 2+π/2)r
2 +9r po uporzadkowaniu i wyłąaczenie r
2 przed nawias
widać ,że współczynnik a <0 czyli jest max
,bo ramiona tej paraboli do dołu wiesz to

max znajduje sie w wierzch dla r
w = -b/a kumasz

czyli - 9 9
r
w= --------- = -------
- 2(2+π/2) 4+π
czyli 2h = 9 -2r -πr wstaw r i powinno Ci wyjść po uporządkowaniu
9
h= ------- czyli h = r
4+ π
ostatecznie podasz odp 18 9
wymiary okna musza być szer. 2r = -------- wys h = --------
4+π
4+π
a wysokość całego okna
to juz chyba wiesz,że h +r
Ufffffffff
29 lis 15:33
Miki: Ojjjjj tam uciekło mi 4+π z mianownika

29 lis 15:34
dav455: dzięki
29 lis 19:46