wartość bezwględna
Kasia: a) |−4−5|−|−3+6|
b) |√3 − √5|*|3√5−5√3|
c)sin220+sin270
11 lut 17:21
BlackHawk: z czym masz problem ?
11 lut 17:23
11 lut 17:24
Kasia: wyniki z kosmosu wychodzą a za c nawet nie wiem jak się wziąć
11 lut 17:25
BlackHawk: podaj wyniki jakie powinny wyjść
11 lut 17:25
Kasia: niestety nie mam wyników takie jakie powinny wyjść
11 lut 17:26
Ada: c) sin220o+sin2(90o−20o)=sin220o+cos220o=1
a)|−9|−|3|=9−3=6
b)(√5−√3), bo √5>√3
(3√5)2=9*5=45
(5√3)2=25*3=75
Z faktu, że obie liczby są dodatnie, a funkcja x2 dla x∊ℛ+ jest różnowartościowa i rosnąca,
czyli
x1>x2 ⇔ f(x1)>f(x2)
5√3>3√5
(√5−√3)(5√3−3√5)=5√15−5*3−3√15+3*5=2√15
11 lut 17:43
BlackHawk: to z definicja wartości bezwzględnej trzeba zrobić.
np a)
|−4−5|−|−3+6|=|−9|−|3|
wartość bezwzględna z −9 to 9; a z 3 to po prostu 3 więc piszesz 9−3=6
b)|√3−√5|*|3√5−5√3|
idziemy po kolei
szacujesz wartość w pierwszym module, jeśli jest ujemna to zamieniasz znaki. To samo robisz w
drugim.
a więc jeśli √3−√5≈−0,5 wychodzi wartość ujemna więc zmieniasz znaki jednoczesnie
opuszczając moduł.
drugi moduł
3√5−5√3≈−1.96 więc tu też zmieniasz znaki, po czym możesz opuścić moduł
(√5−√3)(5√3−3√5)=8√15−30
ostatni podpunkt
1.użycie wzorów redukcyjnych
sin70=sin(90−20)=cos20
napisanie
sin220+cos220
skorzystanie z jedynki trygonometrycznej która mówi że sin2x+cos2x=1
sin220+cos220=1
11 lut 17:48
Kasia: łaaa dziękuje
11 lut 17:51
BlackHawk: Ada, nie masz błędu tutaj : (√5−√3)(5√3−3√5)=5√15−5*3−3√15+3*5=2√15 ?
nie powinno być 5√15−3*5−5*3+3√15 = 8√15−30 ?
11 lut 17:53
Kasia: łaaa dziękuje
11 lut 17:56