podprzestrzeń wektorowa
algebra: Zbadać czy zbiór W={(x,y,z)∊ R3: x+yz=0} jest podprzestrzenią przestrzeni wektorowej V=R3.
Proszę uzasadnić odpowiedź.
czyli piszemy warunki
α1w1+α2+w2∊W W⊂V
Z. α1,α2∊R w1,w2∊W
W1=(x1,y1.z1), W2=(x2,y2,z2)
x1+y1z1=0 ∧ x2+y2z2=0
α1(x1,y1.z1)+α2(x2,y2,z2)= (α1x1+α2x2,α1y1+α2y2,α1z1+α2z2)
x+yz=(α1x1+α2x2)+(α1y1+α2y2)(α1z1+α2z2)=
(α1x1+α2x2)+α1(y1z1)+(α1y1)(α2z2)+(α2y2)(α1z1)+α2(y2z2)=
0+α1(y1z1)+(α1y1)(α2z2)+(α2y2)(α1z1)+0=
i nie wiem jak to dalej poprzekształcać...
Spróbuje ktoś
11 lut 10:45
Krzysiek: lepiej sprawdzać w takim przypadku dwa warunki czy αw1∊W i czy w1+w2∊W
jak jest mnożenie y*z to już bym zaczął myśleć nad kontrprzykładem np.:
w1=(1,−1,1)∊W
w2=(1,1,−1)∊W
w1+w2=(2,0,0)∉W
11 lut 11:02
algebra: zawsze robiliśmy takim sposobem i jak było jakies równanie bez iloczynu to elegancko
wychodziło, a tutaj nie umiem tego poprzekształcać.. Umiałbyś coś z tego co napisałam zrobić?
11 lut 11:13
Krzysiek: nie umiesz tego poprzekształcać bo się nie da tak zrobić,żeby to należało do W i wszystko
ładnie wyzerowało.
A jak rozpisujesz dwa przypadki to wtedy łatwiej zauważyć że to nie będzie podprzestrzeń.
11 lut 11:16
PW: Zawsze dobrze jest zrozumieć pytanie na przykładzie zanim przystąpi się do dowodu..
(1,0.2)∊, bo 0•2 = 0
(1,2,0)∊, bo 2•0 = 0
(1,0,2) +(1,2,0) = (2,2,2) nie należy do W, bo 2•2≠0.
Próba sprawdzenia dała za pierwszym razem kontrprzykład − zbiór W zdziałaniem "+" nie jest
nawet grupą − wynik dodawania nie należy do W.
11 lut 11:17
Krzysiek: nie bardzo rozumiem co napisałeś PW...
(1,0,2) ∊ do czego... bo przecież nie do W
11 lut 11:19
PW: Wycofuję swój przykład, źle spojrzałem na definicję W (przykład jest niedobry), Krzysiek
podał dobry kontrprzykład z tym samym sensem − to nawet nie jest grupa.
11 lut 11:21
PW: Starość nie radość, panie Krzysztofie, człowiek myśli że działa tak samo sprawnie jak 20
lat temu, a tu ... albo coś ze wzrokiem, albo z pamięcią.
11 lut 11:24
Krzysiek: wystarczy '1' zamienić na '0' i już będzie ok
11 lut 11:26
PW: To może zerknij na wszelki wypadek i tu:
236844
11 lut 11:53