półgrupa
algebra: W zbiorze Q
2 par liczb wymiernych określone jest działanie: (a,b)□(c,d)=(a+c+ac,bd) Wiedząc że
struktura algebraiczna (Q
2,□) jest półgrupą, zbadać czy jest ona grupą.
czyli jeśli jest półgrupą, więc działanie wewnętrzne jest spełnione, łączność też. Trzeba
sprawdzić element neutralny i symetryczny.
(a+e+ae,bf)=(e+a+ea,fb)=(a,b)
(e+a+ea,fb)=(a,b)
e+a+ea=a
fb=b
e(1+a)=0
fb−b=o
b(f−1)=0
czyli z tego wynika że a=−1, b=0

i jak dalej sobie z tym poradzić?
11 lut 10:13
PW: Gdyby (e,f) był elementem neutralnym (lewostronnym), to
(e,f)□(a,b) = (a,b) dla wszystkich a i b ∊Q
Zgodnie z definicją działania "□"
e,f)□(a,b) = (e+a+ea,fb),
czyli musiałoby być
(e+a+ea,fb), = (a,b)
skąd
e+a+ea = a i fb=b
e(a+1) = 0 i fb = b dla wszystkich a,b∊Q
Wniosek: e=0 i b=1. Elementem neutralnym lewostronnym jest (0,1).
Sprawdzamy, czy jest też elementem neutralnym prawostronnym. Musiałoby być
(a,b)□(0,1) = (a,b) dla wszystkich a,b∊Q,
to znaczy
(a+0+a•0,b•1) = (a,b)
− co jest prawdą, a więc (0,1) jest elementem neutralnym.
11 lut 11:41
PW: A jak to jest w definicji grupy? Musiał być lewo− i prawostronnie neutralny? Sprawdź.
11 lut 11:50
algebra: a w tym pierwszym wyznaczamy (a,b) czy (e,f), bo z tego wynika że wyznaczono (e,b)?
11 lut 11:55
algebra: w definicji grupy jest że: działanie □ jest wewnetrzne,działanie□ jest łączne, w zbiorze A
istnieje element neutralny działania □, do każdego elementu zbioru A istnieje element
symetryczny
11 lut 11:58
PW: Pomyłka literowa. Z równości fb=b prawdziwej dla wszystkich b wynika f=1, dalej jest dobrze:
(e,f) = (0,1). Dziękuję za uważną lekturę. A jak to jest w definicji grupy − sprawdziłeś?
11 lut 12:00
algebra: co do grupy to tylko tyle mam podane, nic nie pisze o lewo i prawostronności
11 lut 12:04
PW: https://www.megamatma.pl/uczniowie/Studia/algebra/struktury-algebraiczne-grupy-pierscienie-ciala
O to pytam − jeżeli przyjęliście definicję jak tam w 1. − 4., to trzeba było tylko
sprawdzić, czy istnieje element neutralny prawostronny, natomiast element odwrotny musi
"działać z obu stron", to znaczy dla dowolnej pary (a,b) musi istnieć (x,y) taki, że
(a,b) □ (x,y) = (0,1) i (x,y) □ (a,b) = (0,1).
11 lut 12:10
algebra: 1−2 tak samo w
3) element neutralny a□e=e□a=a
4)element symetryczny a□b=b□a=e
11 lut 12:49
PW: No to dobrze, mamy sprawdzone, że (0,1) działa "z obu stron" jako element neutralny.
Taką przyjęliście definicję i w porządku.
Można dodać, że wystarczyło w definicji założyć istnienie elementu prawostronnego neutralnego,
tak jak to zrobili w www.megamtma.pl ... To, że ten sam element jest jednocześnie lewostronnym
elementem neutralnym można udowodnić korzystając z warunku 4.
Pozostało Ci sprawdzenie, czy istnieje element odwrotny dla każdego (a,b) − tak jak napisałem o
12:10.
11 lut 13:14
algebra: czyli:
(a,b)□(c,d)=(c,d)□(a,b)=(e,f)
(a+c+ac,bd)=(c+a+ca,db)=(0,1)
c+a+ca=0
db=1
c(1+a)=−a
c= −a1+a
d= 1b
11 lut 13:40
algebra: no i trzeba założyć jeszcze że a≠ −1
11 lut 13:41
algebra: i b≠0
11 lut 13:41
algebra: czy to świadczy że istnieje element symetryczny?
11 lut 13:42
PW: Dla (a,b) = (a,0) mamy
(a,b)□(x,y) = (0,1) ⇔ (a,0)□(x,y) = (0,1) ⇔(a+x+a•x,0•y) = (0,1) ⇔ (a+x+ax,0) = (0,1),
co nie jest prawdą (drugie współrzędne są różne).
Dla (a,0) nie istnieje więc element odwrotny. Struktura nie jest grupą.
11 lut 14:20
algebra: Dziękuję bardzo, już teraz chyba to zrozumiałam
11 lut 14:26