Równanie pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi
Weneda:

Figura ABCD jest prostokątem, którego trzy wierzchołki mają współrzędne: A(1; −4), B(4;−1) i
C(−1; 4). Napisz równania prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta.
Zrobiłam rysunek. Punkt D ma współrzędne (−4;1).
Ale jak napisać te równania? Bardzo, bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie.
10 lut 13:25
J: A(x
a,y
a) ; B(x
b,y
b)
| | yb − ya | |
Prosta AB ma równanie: y − ya = |
| *( x − xa) |
| | xb − xa | |
10 lut 13:29
Weneda: Ale dlaczego? Skąd to dzielenie i mnożenie?
10 lut 13:37
wredulus_pospolitus:
J podał Ci wzór ... pragniesz poznać w jaki sposób został on wyprowadzony
10 lut 13:38
10 lut 13:39
Weneda: Hmm, u mnie w podręczniku nie ma żadnego podanego wzoru (sam temat ma zresztą tylko dwie
strony), dlatego pomyślałam, że ten wzór jest efektem rozumowania J, a nie czymś ogólnie
obowiązującym. Dzięki za podpowiedzi.
Zaraz poobliczam i sprawdzę, czy się zgadza z odpowiedziami.
10 lut 13:47
5-latek: Nie opowiadaj ze w ksiazce nie ma wzoru
10 lut 13:49
Weneda: W temacie "Równanie pierwszego stopnia z dwiema niewiadomymi", do którego jest to zadanie, nie
ma. Ale pewnie potrzebny wzór był w jakichś dawnych tematach i po prostu go nie pamiętam, a
mam niestety bardzo małą zdolność kojarzenia, czego należy używać w danym zadaniu.
AB
(4−1)[y−(−4)]=[−1−(−4)](x−1)
3(y+4)=3(x−1) | :3
y+4=x−1
y=x−1−1
y=x−5
10 lut 14:03
J: AB dobrze.
10 lut 14:06
Weneda: BC
(−1−4)[y−(−1)]=[4−(−1)](x−4)
−5(y+1)=5(x−4) |: (−5)
y+1=−(x−4)
y+1=−x+4
y=−x+4−1
y=−x+3
10 lut 14:08
Weneda: AD=−x−3
DC=x+5
10 lut 14:25
J: BC dobrze.
10 lut 14:26
Marcin: Dobrze masz
10 lut 14:27
Marcin: Jak dobrze zrozumiałem treść zadania, to masz podać równania wszystkich trzech boków trójkąta
ABC, czyli masz jeszcze AC do wyliczenia
10 lut 14:31
Weneda: To był błąd, jak zauważył 5−latek. Napisałam "trójkąt" zamiast "prostokąt".
Dzięki wszystkim za pomoc
10 lut 14:34
Marcin:
A no to ok, nie przeczytałem wpisu 5−latka

Pozdrawiam
10 lut 14:35