1
qu: oblicz promień walca
dane:
objętość 12π
pole pow całk 20π
9 lut 21:53
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
9 lut 21:55
9 lut 21:55
qu: luz, tylko wychodzi mi równanie z sześcianem,
wam też ?
9 lut 21:57
qu: wychodzi mi
−r3+10r−12=0
przy dzieleniu przez x−2 wychodzi mi reszta 4
9 lut 22:03
wredulus_pospolitus:
| | 10−r2 | |
20π = 2πr(r+H) −> r(r+H) = 10 −> H = |
| |
| | r | |
12π = πr
2*H −> r
2*H = 12 −> 10r−r
3 = 12
i rozwiązujesz ten wielomian trzeciego stopnia
9 lut 22:03
wredulus_pospolitus:
bo źle dzielisz
9 lut 22:04
qu: faktycznie błąd przy dzieleniu, wychodzi bez reszty
9 lut 22:07
qu: wychodzą mi 3 odpowiedzi
−1−√7
−1 + √7
2
9 lut 22:11
qu: dobre ?
9 lut 22:11
qu: i pierwszą odrzucam bo jest mniejsza od 0
9 lut 22:12
Uczę się: promień nie może mieć trzech długości a tymbardziej dwóch.
9 lut 22:21
5-latek: Dobre to sa odpowiedzi i 1 odrzucasz
9 lut 22:24
qu: to są możliwości, które spełniają (wg mnie) równianie które mi wyszło
9 lut 22:25