algebra
student: dla jakich wartości q∊R poniższy układ równań jest sprzeczny?
{x+y+qz=1
{x − z =1
{q
2x+y−z=1
ja robiłem to tak, że policzyłem wyznacznik, wyszła mi delta, obliczyłem miejsca zerowe,
podałem odp. że tymi x
1,
2 nie może być liczba taka i taka, bo wtedy =0 i nie dostałem za to
zadanie punktów, jak je poprawnie zrobić?
Proszę o pomoc
9 lut 13:24
Ajtek:
Układ jest sprzeczny gdy W=0 i (Wx≠0 lub Wy≠0 lub Wz≠0)
9 lut 13:29
ICSP: Trzy równania, trzy niewiadome zatem :
1. Jeżeli detA ≠ 0 układ jest układem Cramera i posiada rozwiązanie(dokładnie jedno)
2. Jeżeli detA = 0 to :
a) detAx = 0 ∧ detAy = 0 ∧ detAz = 0 − układ równań jest nieoznaczony
b) dowolny z trzech wyznaczników jest różny od 0 − układ równań sprzeczny
9 lut 13:30
ICSP: Witam Ajtka
9 lut 13:30
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
9 lut 13:30
Ajtek:
Ajtka

.
9 lut 13:31
9 lut 13:31
ICSP: Ajteka
9 lut 13:31
Ajtek:
9 lut 13:32
5-latek: Znowu za wolno pisze

To chyba ta pogoda ma wplyw na to
9 lut 13:33
student: dzięki

!
9 lut 13:33