Oblicz potęgi i logarytmy
zx123: Oblicz:
1) [(8+1512)12 + (8−1512)12)]2
2) log62 * log618 + log263
9 lut 12:55
zx123: Mógłby ktoś pomóc
9 lut 13:54
9 lut 13:55
ICSP: a drugie :
log
6 2 * (log
6 18) + (log
6 3)
2 =
log
6 2 * (log
6 2 * 3
2) + (log
6 3)
2 =
log
6 2 * [log
6 2 + log
6 3
2] + (log
6 3)
2 =
(
log6 2)
2 + 2 *
log6 2 *
log6 3 + (
log6 3)
2 = ...
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
9 lut 13:59
J: Kolory rzeczywiście są sugestywne
9 lut 14:23
zx123: Policzyłem pierwsze i otrzymałem coś takiego:
8 + √15 + 2 * (√8 + 4√15)(√8 − 4√15) + 8 − √15 = 16 + 2 * (8−15) = 16 − 14 = 2
Czy to dobry wynik?
9 lut 14:25
ICSP: źle
9 lut 14:36
zx123: No to jak to powinno wyjść? Robiłem drugi raz i tak samo wyszło
9 lut 14:38
ICSP: 2ab = √(8 + √15)(8 − √15) = √16 − 15 = 1
9 lut 14:39
ICSP: ab, a nie 2ab
9 lut 14:39
zx123: Czyli to powinno wyglądać tak:
8 + √15 + 2 * √(8 + √15)(8 − √15) + 8 − √15
A czy te potęgi 12 powinienem zamienić na pierwiastki czy nie?
9 lut 15:38
ICSP: Teraz dobrze. Możesz je zamienić na pierwiastki, ale nie musisz. Mi lepiej się licz na liczbach
w postaci √a tobie może się lepiej liczyć na liczbach typu a1/2 .
9 lut 15:40
zx123: Nie wiem czemu ale w odpowiedziach mam podany wynik 2 tzn. że jest błąd w odpowiedziach?
9 lut 16:01
Aga1.: Tak
16+14≠2
9 lut 16:06
Aga1.: A może między nawiasami był −, to by się zgadzało
9 lut 16:07