trygonometra
pięćsześć: cześć
nie wiem skąd wzięło się jedno przekształcenie w tym zadaniu, którego treść jest następująca:
"sprawdź, czy prawdziwe są nast. tożsamości trygonometryczne".
| 1 − cosα | | α | |
| = tg |
| nie wiem skąd wziął się następny licznik i mianownik |
| sinα | | 2 | |
| | α | | 1 | |
lewa strona ma się równać tg |
| , dlatego w mianowniku ma być "wyciągnięta" |
| |
| | 2 | | 2 | |
przed nawias ?
9 lut 09:30
9 lut 10:03
pięćsześć: ale "1" trygonometryczna to cos
2α= 1 − sin
2α lub sin
2α= 1 − cos
2α. Który zapis trzeba tam
zastosować, bo nie rozumiem tego przekształcenia.
Co do wzoru w mianowniku też myślałem, że to wzór sin2α= 2sinαcosα, ale skąd się tam
| | α | |
wziął |
| , domyślam się, że trzeba było jakoś dostosować lewą stronę do prawej |
| | 2 | |
9 lut 10:33
Aga1.: cos2α=cos
2α−sin
2α=(1−sin
2x)−sin
2α=1−2sin
2α
a
sin2t=2sintcost
| | a | | a | | a | |
sin2* |
| =2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 lut 10:47
pięćsześć: dziękuję za pomoc, właśnie miałem napisać, że w liczniku chyba trzeba zastosować ten
wzór cos2x = 1 − 2sin2x, bo w innym zadaniu było podobne przekształcenie i tam właśnie on był
zastosowany
9 lut 11:03