Marcin: Napisz równania tych stycznych do wykresu funkcji f(x)=x
3−8x, które są prostopadłe do prostej
a wiadomo, będzie −2, ale jak wyliczyć b?
9 lut 00:10
Marcin: bezendu wiesz jak to ogarnąć?
9 lut 00:34
bezendu:
A skąd masz to zadanie ? To trzeba pochodną użyć. Nie jestem pewny czy dobrze to zrobię.
9 lut 00:36
9 lut 00:39
bezendu:
Fajne zadania.

Powodzenia. Pomyślę nad tym zadaniem, ale nie obiecuję
9 lut 00:41
Marcin: Fajne, fajne, ale pewnie będę często prosić tutaj o pomoc
9 lut 00:42
zombi: Te arkusze to stara matura, bo np. w drugim zestawie trzeba zbadać ciągłość, czyli bez
pochodnych się nie obejdzie.
9 lut 00:43
Marcin: Ok, rozumiem. Są tam jednak zadania, które mogą mi się na pewno przydać. Chyba że masz jakieś
inne, lepsze zadania
9 lut 00:46
bezendu: Rób arkusze i bryły
9 lut 00:47
ICSP: zombi co mają wspólnego pochodne z ciągłością funkcji ?
9 lut 00:47
zombi: No dobra pomyliło mi się z granicami itd. ale materiał tak czy siak wykracza.
9 lut 00:48
ICSP: z tego co wiem podstawy granic i pochodnych wróciły do liceum
9 lut 00:50
Marcin: bezendu napisałeś tak, jakby brył nie było w arkuszach

Macie jakieś ciekawe? Ja już trochę ich w sumie przerobiłem..
9 lut 00:51
Marcin: ISCP, ale ten rocznik, który obecnie zdaje maturę, idzie jeszcze starą podstawą programową.
9 lut 00:51
zombi: Wróciły, ale Marcin zdaje w tym roku co ja, a my nie mieliśmy.
9 lut 00:53
bezendu: No właśnie więc zadanie które wstawiłeś nie do zrobienia, ale zombi zna pochodne to zrobi
9 lut 00:57
Marcin: Jakbym wiedział że jest nie do zrobienia (dla nas, maturzystów), to bym przecież nie wstawiał
9 lut 00:59
Godzio:

f'(x) = 3x
2 − 8
3x
2 − 8 = − 2 ⇒ x = ±
√2
f(
√2) = 2
√2 − 8
√2 = − 6
√2
f(−
√2) = 6
√2
(
√2,−6
√2)
−6
√2 = −2
√2 + b ⇒ b = − 4
√2
y = −2x − 4
√2
6
√2 = 2
√2 + b ⇒ b = 4
√2
y = −2x + 4
√2
9 lut 01:00
9 lut 01:01