bryły
bezendu:

kąt między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ?
Czyli to jest kąt pomiędzy wysokościami ścian bocznych ?
8 lut 11:58
Piotr 10:

tak też dobrze jest rysować, też dobrze widaćβ
prowadzisz wysokości ściany ACD i ściany BDC, czyli ok
8 lut 12:05
bezendu:
Ale moje też ok ?
8 lut 12:06
Godzio:
Właśnie dałeś sobie zadanie.
Sprawdź czy α = β
8 lut 12:09
bezendu:
Trochę to potrwa

Ale policzę.
8 lut 12:10
Piotr 10: Chyba tak, bo to jest kąt utworzony przez wysokości ścian bocznych. Ja narysowałem tak, bo dla
mnie lepiej jest robić zadania z tym kątem dwuściennym( lepiej widać)
8 lut 12:10
Piotr 10: Oj chyba jednak źle napisałem sorki
8 lut 12:12
Godzio:
8 lut 12:14
Godzio:
No i jak tam, rozwiązanie nie jest aż takie długie
8 lut 12:30
bezendu:
Mój kat wychodzi poprawnie
8 lut 12:57
Godzio:
Z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | | 8b2 − 3a2 | |
( |
| a)2 = h2 + h2 − 2h2cosα ⇒ cosα = |
| |
| | 2 | | 8b2 − 2a2 | |
8 lut 13:00
Godzio:

Z przyrównania pól:
Z twierdzenia cosinusów:
| | 2b2 − a2 | |
a2 = h12 + h12 − 2h12cosβ ⇒ cosβ = |
| |
| | 4b2 − a2 | |
Widać, że w ogólnym wypadku tak nie jest.
Kąty będą równe tylko wtedy gdy zajdzie warunek:
a = 2b
8 lut 13:00
Godzio:
Kąty nie są równe, a szukanym kątem (między ścianami) jest kąt β.
8 lut 13:00
Godzio:
Napisałem bzdurę na koniec

Równości nigdy nie będzie
8 lut 13:03
Mila:
Bezendu, nie załamuj mnie, przecież to juz wyjaśnialiśmy.
8 lut 16:55
bezendu: No tak ale wolę się upewnić.
8 lut 17:26
bezendu: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 6 0
∘ . Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.
8 lut 19:22
Piotr 10: Tak samo mi wyszło
8 lut 20:01
bezendu:
Dzięki.
8 lut 20:12
bezendu:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC w którym |BC|=|AC|=40
i |AB|=40. Każda krawędź boczna ma tę samą długość równą 30. Oblicz objętość tego ostrosłupa
Pp=768
H=5√11
V=1280√11j3
?
8 lut 20:32
bezendu:
|AB|=48 przepraszam za pomyłkę.
8 lut 20:34
Marcin: A ja kurde liczę dla trójkąta równobocznego

nono, bezendu

cześć
8 lut 20:37
Piotr 10: P
p ok
H ok
V ok

tak samo mam
8 lut 20:39
bezendu:
Witam.
8 lut 20:46
Marcin: Mógłbym się dowiedzieć z czego liczycie tą wysokość ostrosłupa?
8 lut 20:51
bezendu:
Z tw. Pitagorasa.
8 lut 20:53
Mila:
To, gdzie leży spodek wysokości tego ostrosłupa?
8 lut 20:55
Marcin: hehe dzięki śmieszku, ale na to wpadłem sam
8 lut 20:55
bezendu:

Może rysunek nie najlepszy ale |OC|= promień okręgu opisanego na trójkącie ABC
8 lut 20:57
Mila:
Tak jest!.
8 lut 20:59
bezendu:
A jeśli w podstawie miałbym romb to promień wpisanego w romb. ?
8 lut 21:02
Mila:
Rombem to różnie bywa.
8 lut 21:03
bezendu:
A można jaśniej bo mam romb w podstawie ostrosłupa i również muszę wyliczyć V to zrobiłem okrąg
wpisany i wyszło..
8 lut 21:05
Mila: Podaj treść.
8 lut 21:16
bezendu:
Ja zrobiłem to zadanie.
Romb o boku długości 12√3 i kącie ostrym 300 jest podstawą ostrosłupa. Każda ściana boczna
ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 600. Oblicz V tego ostrosłupa
V=648j3
8 lut 21:18
Mila:
Jeżeli każda ściana nachylona pod tym samym kątem, to spodek wysokości ostrosłupa leży w środku
okręgu wpisanego w podstawę.
8 lut 21:28
bezendu:
A jak może być jeszcze inna sytuacja z rombem w podstawie jeśli będę miał ostrosłup ? Chyba
tylko taka. ?
8 lut 21:30
Mila:
Na ogół, tak, kłopot sprawia uczniom obliczenie powierzchni bocznej.
8 lut 21:40
bezendu:
Dziękuję za odpowiedź Idę robić kolejne zadania z którymi mam problem.
8 lut 21:45
bezendu:

Z tym mam kłopot: Oblicz cosinus kąta między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa
prawidłowego trójkątnego, jeżeli wiadomo, że promień okręgu opisanego na podstawie, wysokość
ostrosłupa i krawędź boczna tworzą trójkąt równoramienny
Czyli |OC|=|SO| ?
8 lut 22:26
Godzio:
Tak
8 lut 22:27
8 lut 22:33
Mila:
Zgadza się.
8 lut 22:40
bezendu:
Dziękuję.
8 lut 22:46
bezendu:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość 6, a pole ściany bocznej jest
równe 9
√3 . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
h=U{
√144−a2{2}
ah=18
√3
a
√144−a2=36
√3 /
2
a
2(144−a
2)=3888
a
4−144a
2+3888=0
t=a
2 t>0
t
2−144t+3888=0
√Δ=72
t
1=36 t
2=108
a=6 lub 6
√3
Wyjdą dwa rozwiązania ?
8 lut 23:14
bezendu:
jeśli wezmę a=6 to V=18√2 a dla a=6√3 wychodzi sprzeczność bo H=0 ?
8 lut 23:22
bezendu: ?
8 lut 23:38
bezendu:

Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość b i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze α . Jaką objętość ma ten ostrosłup?
H=bsinα
|OC|
2=b
2−b
2sin
2α
|OC|
2=b
2(1−sin
2α)
|OC|=bp{1−sin
2α)
|OC|=bcosα
2h=3bcosα
a=
√3bcosα
9 lut 00:10
bezendu: Ktoś chętny na sprawdzenie tych dwóch zadanek ?
9 lut 00:17
9 lut 00:32
Godzio:
Jest ok.
9 lut 01:04
bezendu: ale chodzi o zadanie 23:14 dobre założenie odnośnie t ?
9 lut 01:05
bezendu: ?
9 lut 09:38
bezendu:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość 3√6 , a krawędź podstawy ma
długość 12. Oblicz miarę kąta utworzonego przez dwie sąsiednie ściany boczne
α=1200
9 lut 13:32
bezendu: ?
9 lut 14:05
Piotr 10: | | 1 | |
tak samo mi wyszło cosα=− |
| |
| | 2 | |
a więc 120
0
9 lut 14:16
bezendu:

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym krawędź podstawy ma długość a i krawędź
boczna jest od niej dwa razy dłuższa.. Narysuj przekrój ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą
przez krawędź podstawy i środek przeciwległej krawędzi bocznej.
Czy to trójkąt ABD ?
9 lut 14:19
Piotr 10: tak
9 lut 14:21
bezendu: a 23:14 ?
9 lut 16:06
bezendu: I jeszcze wracając do zadania 14:19 jak obliczyć pole tego przekroju ? Skoro AD anie BD nie są
wysokościami ścian bocznych ?
9 lut 16:20
bezendu: ?
9 lut 17:05
bezendu: Podpowie ktoś ?
9 lut 17:48
bezendu: ?
9 lut 18:18
Mila:
BD jest środkową , SD=DC=a
9 lut 18:24
bezendu: Dziękuję
9 lut 18:26
9 lut 18:59
bezendu: ?
9 lut 19:37
Mila: Tak.
9 lut 19:42
bezendu: Dziękuję jeszcze 3 zadanka wstawię za chwilę.
9 lut 19:43
bezendu:

W ostrosłupie trójkątny krawędź boczna jest 3 razy dłuższa od krawędzi podstawy. Oblicz
cosinusa kąta zawartego pomiędzy ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
| | √35a2 | |
Pole ściany bocznej BSC= |
| |
| | 4 | |
| | √35a2 | | √35a2 | | √35a | | √35a | |
a2=( |
| )2+( |
| )2−2* |
| * |
| *cosα |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 35a2 | | 35a2 | | 35a2 | |
a2= |
| + |
| − |
| |
| | 36 | | 36 | | 18 | |
| | 35a2 | | 35a2cosα | |
a2− |
| =− |
| |
| | 18 | | 18 | |
| 18a2−35a2 | | 35a2cosα | |
| =− |
| /18 |
| 18 | | 18 | |
−17=−35cosα
cosα=U{17}{35{
Gdzie jest błąd ?
9 lut 20:53
9 lut 21:13
Mila:
Dobrze masz.
9 lut 21:23
bezendu: Dziękuję, czyli jednak błąd w odpowiedziach..
9 lut 21:24