Proszę o pomoc
Dane są dwa kolejne wierzchołki kwadratu A = (4, −2), B = (−6, −4). Wyznacz współrzędne
wierzchołka D tego kwadratu , jeśli wiadomo, ze należy on do 1 ćwiartki układu współrzędnych.
Sposób za pomocą wektorów
→ →
|AB|=|AD| i AB⊥AD i D(xD, yD) i xD>0 i yD>0( z treści zadania
→ →
AB=[−6−4,−4+2]= [−10,−2] , AD=[xD−4, yD+2]
z warunku prostopadłości wektorów: AD= [2, −10] lub [−2,10]
to: xD−4=2 xD−4= −2
lub
yD+2=−10 yD+2= 10
dokończ i wybierz D∊ I ćw. układu współrzędnych
A jesli nie chcesz wektorow to np tak
1. Oczywiscie rysunek
2. Liczymy dlugosc odcinka AB −−jest to bok
3. Piszemy rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B w postaci ogolnej
3. Piszemy rownanie prostej rownoleglej do prostej AB i odlglej od niej o dlugosc odcinka AB
{znajac wzor na odleglosc dwoch prostych rownoleglych od siebie musimy wyznaczyc
| |C1−C2| | ||
wspolczynnik C2 wzor jet taki d= | −wyjda 2 wartosci C2 ale wiadomo | |
| √A2+B2 |