Nierówności
OLA: 14log9(x+2) > 2
x
4−7x
3+6x>0
Proszę o możliwie jak najszybszą pomoc (krok po kroku) żebym zrozumiała
8 lut 20:04
sushi_ gg6397228:
a jakiś własny wkład ?
8 lut 20:22
OLA: nie chce sobie mieszać...próbuje cały czas i raczej robie to źle....
8 lut 20:27
sushi_ gg6397228:
pokaz jak liczysz
a) trzeba zrobić tą samą podstawę
8 lut 20:29
Eta:
Dobre, dobre ...
8 lut 20:29
5-latek: Witam
Eta
8 lut 20:31
OLA: w 1st wyszło mi −2log(x+2)>1
w 2 chyba przez dzielniki wolnego wyrazu... {1,2,3,6}
W(1)=1+7−6=0
czyli mam teraz podzielic ten wielomian przez x−1 ?
8 lut 20:34
5-latek: do drugiego x4−7x3+6x>0 to x(x3−7x2+6)>0 to treaz x3−7x2+6 podziel przez (x−1)
8 lut 20:37
sushi_ gg6397228:
nie wszystko na raz, po kolei kazdy przyklad
8 lut 20:38
5-latek: Oczywiscie . Masz racje sushi
8 lut 20:43
OLA: wychodzi mi z reszta przy tym dzileniu a nie powinno przeciez...x2−6x i reszta chyba x
a co do pierwszego dalej nie umiem wiec prosze o jakies konkrety
8 lut 20:45
Marcin: Olu, to bardzo niedobrze Ci wychodzi.
x3−7x2+6 podzielone przed (x−1), powinno Ci dać:
x2−6x−6
8 lut 20:50
sushi_ gg6397228:
a) przepisujemy jeszcze raz przyklad, bo przy logarytmie widzę "9"
potem wykorzystujemy uwage, która podałem−−> odp o 20.34 pierwsza linijka
8 lut 20:51
OLA: dzięki, zaraz to przeanalizuje, może źle postępuje przy tym dzieleniu
a co z tym pierwszym ?

do tego nie wiem jak sie zabrać kompletnie
8 lut 20:52
OLA: u({1}{4})log9(x+2) > 2
bo jest 9 − logarytm przy podstawie z 9
8 lut 20:55
sushi_ gg6397228:
a potem już "9" nie bylo o 20.34
wiec trzeba ja tam umiescic
8 lut 20:58
OLA: albo mi pomozesz albo patrz sobei na mnie z gory jak do tej pory, pisze tu zeby zasiagnac
pomocy, jak dotad napisales/as kilka wiadomosci w ktorych nie ma nic wartosciowego
8 lut 21:02
sushi_ gg6397228:
bo nie robisz po kolei, tylko wszystko na raz
ciagle nie ma poprawnego zapisu, dla pierwszego przekształcenia ( gdzie podałem pierwszą
wskazówke−−> odnośnie tej samej podstawy)
8 lut 21:07
OLA: zgubiłam tę 9, czyli byłoby dobrze?
nie lubie jak ktoś pisze (wydaje mi sie) celowo wszystko w domyśle i nei wiem czy jest dobrze
czy nie...
a więc wynik wygląda tak −2log9(x+2) > 1 i to już koniec?
8 lut 21:11
sushi_ gg6397228:
−2* log9 (x+2) >1
teraz trzeba zrobić z " 1" po prawej stronie log9 .......
8 lut 21:14
OLA: x < −52 ?
8 lut 21:18
sushi_ gg6397228:
znowu to samo, pytam sie o coś a dostaję co innego
8 lut 21:19
OLA: dziekuje za taką pomoc, nie bede pisała tu miliard razy swoich wypocin , robie sobie na kartce
zgodnie z twoimi mini instrukcjami i tak mi wyszło...tak wiec albo chcesz pomoc albo nie
8 lut 21:24
sushi_ gg6397228:
nie trzeba pisać miliard razy tego samo, wystarczy wpisywać nowe nierownosci
po tym przekształceniu wyjdzie"zalążek" paraboli i bedzie inne rozwiązanie
8 lut 21:28
OLA: Proszę o pomoc kogoś kto potrafi pomóc z tym pierwszym przykładem , doszłam do takiego etapu:
−2* log9 (x+2) >1
−2* log9(x+2) − log9 9 > 0 nie umiem indeksu dolnego czytać−−> logarytm przy pods 9 z 9
czyli x<−52
8 lut 21:37
OLA: very helpfull forum
!
8 lut 21:52
sushi_ gg6397228:
NA UPARTOŚĆ JESZCZE NIE WYMYŚLILI LEKARSTWA
8 lut 21:53
OLA: jestes z siebie dumny? dowartościowałeś sie ? to idz nieś swoją ''pomoc'' gdzie indziej
8 lut 21:54
OLA: prosze o pomoc
8 lut 22:54
OLA: jebcie sie na ryj
9 lut 10:33
5-latek: To naucz sie miec troche pokory i nie obrazac ludzi dlatego ze nie rozumiesz ,albo ze czegos
nie lubisz .
I opanuj swoje slownictwo na na forum
9 lut 10:39
OLA: traktuje was adekwatnie to waszej pomocy
9 lut 10:45
5-latek: Tylko uwazaj zeby ktos tak samo nie traktowal cie w dalszyn twoim zyciu.
9 lut 10:47
OLA: człowieku dziwisz mi sie? zobacz jak ten sushi mi pomógł, chciałbys takiej pomocy? nie broncie
sie nawzajem ,prawda jest taka ze pomoc tu otrzymac to chyab nie kazdy moze....
9 lut 10:53
tomek: zgadzam sie z OLA
nie polecam tego forum

! albo nie pomoga albo wprowadza w blad
Marcinku, wychodzi x
2−6x , nie wiem jak ci wyszło to co wyszło − schemat hornera
10 lut 13:01
wredulus_pospolitus:
czyli że co ... mamy tutaj was po nóżkach całować, że wrzucacie zadania z dopiskiem: "robić to
bez gadania ... juz teraz ... nie będę czekał nawet 3 minut ... i żeby to było super
dokładnie, bo jak nie to będzie foch"
tomek ... to ciekawe jak z x3−7x2+0x+6 wychodzi Ci (x2−6x)*(x−1) ... czyli chociażby
brak wyrazu wolnego nagle Ci się 'zrobił'
10 lut 13:10
Marcin: Tomku, a może Ty mi wytłumaczysz jak Tobie wyszło x2−6x?
10 lut 13:18
tomek: fakt pominalem to, ale wlasnie po to jest forum chyba tak? widzisz zeby OLA otrzymala tu jakas
pomoc? ZERO KOMPLETNIE

Ja nigdy tu pomocy nie otrzymalem
niech gosc wytlumaczy czemu sa bledy a nie dadza jakas glupia pod ktorej trzeba sie domyslac,
ciezko jest napisac gdzie elzy problem, rozwiazac ten przyklad ?
niech pisza tu ludzie ktorzy lubia pomagac a nie sie wywyzszac
10 lut 13:19
wredulus_pospolitus:
tomek ... ROZWIĄZANIE przykładu to nie jest żadna pomoc
naprowadzenie, jak najbardziej
podpowiedzenie, czemu by nie
wymuszenie, aby ktoś spojrzał na swoje obliczenia −−− wręcz wskazane
ja rozumiem, że dla WAS pomoc = gotowiec ... ale niestety ... to właśnie jest przeciwieństwo
pomocy ... im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej dla Ciebie
10 lut 13:23
tomek: przepraszam wlasnie zrozumialem jak sie to liczy
10 lut 13:23
10 lut 13:24
Marcin: O kurde, spokorniałeś dzięki wredulusowi
10 lut 13:25
OLA: ooo widze ze nie jestem sama
zatem moze ktos mi pomoze zrozumiec ten pierwszy przyklad bo nadal nie wiem jak to zrobic
pomimo tylu naprowadzen i podpowiedzi.....
10 lut 13:26
wredulus_pospolitus:
Marcin ... ja i pokora

niii ... ale dzisiaj jest dzień dobroci dla leniuchów więc piszę bez
wykrzykników
10 lut 13:26
wredulus_pospolitus:
OLU ... musisz skorzystać z, doskonale przez Ciebie opanowanego, materiału o potęgach
| | 1 | |
aby zamienić ( |
| )a na 2jakieś tam potęgi |
| | 4 | |
następnie warto skorzystać z tw. iż 2
a > 2
b <=> a>b
następnie już jest z górki ... bo masz nierówność z logarytmem
10 lut 13:29
5-latek: Tomek . Ty nie pier.....l glupot . Przeczytaj od poczatku post . Przeciez dostala pomoc tylko
zaczela obrazac ludzi .
Wam sie wydaje ze my czekamy az ktos laskawie napisze zadanie i juz ma miec rozwiazane w
podskokach .
czemu nie obrazi nauczyciela na lekcji skoro nie rozumie ,skoro nie tlumaczy tak jak ona chce i
jej tylko miesza? . Tutaj moze tak ?
Skoro nie rozumiecie to sa korepetycje i tam za kase zrozumiecie . A jesli nie chcecie placic
to przynajmniej sie odpowiednio zachowac a nie obrazac .
10 lut 13:31
5-latek: Artur . Chyba jestes szczesliwy od pewnego czasu bo coraz czesciej masz dzien dobroci
10 lut 13:33
Marcin: Wredulus ja nie mówię że Ty spokorniałeś, tylko że Tomek spokorniał dzięki Tobie
10 lut 13:36
J:
Założenie: x +2 > 0 ⇔ x > −2
..zacznij tak: (2)−2log9(x+2) > 21 ⇔ −2log9(x+2) > 1
10 lut 13:38
OLA: zgodnie z tym wyszło mi tym razem x<2
czy to poprawnie?
10 lut 13:49
wredulus_pospolitus:
nie wiem jak Ci tak wyszło ... pokaż obliczenia swoje
10 lut 13:52
OLA: dlatego najprosciej jakby ktos z was wrzucil ten przyklad zrobiony a jak go sobie przeanalizuje
i wkoncu to zrozumiem...a tak spedzimy przy tym znowu pare h az wkoncu ktos z was poczuje sie
urazony....
10 lut 13:54
wredulus_pospolitus:
najprościej dla Ciebie (bo se przepiszesz) ... i zapewne i najprościej dla nas (bo w 15 sekund
zrobimy i 'odfajkujemy' jako zrobione) ... ale nie jest to słuszna droga − bo jaką mamy mieć
gwarancję, że w analogicznym przykładzie podobnego byka nie zrobić, skoro nawet nie wiemy
gdzie go robisz
10 lut 13:56
J: | | 1 | | 1 | |
.... log9(x+2) < − |
| ⇔ log9(x+2) < log99−0.5 ⇔ x+2 < |
| |
| | 2 | | 3 | |
10 lut 13:56
OLA: nie umiem dalej ,źle to zrobiłam co mam wrzucac? przenioslam 1 na lewo ze zmienionym znakiem w
postaci log9 z 9 i stoje !
10 lut 13:57
OLA: nie rozumiem skad se wzialo to wszystko ...

z jakichs zalozen ?
10 lut 14:00
J: Zobacz post: 13:38 .
1)Dzielimy obustronnie przez −2 ( zmiana znaku nierówności)
| | 1 | | 1 | |
2) − |
| = − |
| log99 = log99−0.5 Czy dotąd jest jasne ? |
| | 2 | | 2 | |
10 lut 14:04
OLA: czyli log9(x+2)> −12
10 lut 14:55
OLA: nie do konca jasny jest dla mnie ten moment podzielenia...tu sie gubie
10 lut 14:56
J: | | 1 | |
Nie. log9(x+2) < − |
| ⇔ log9(x+2) < log99−0.5 |
| | 2 | |
10 lut 14:59
J: | | 1 | |
mieliśmy: −2log9(x+2) > 1 i dzielimy obustronnie przez −2 czyli log9(x+2) < − |
| |
| | 2 | |
10 lut 15:01
OLA: czyli x< −2,5 ?
10 lut 15:06
J: A skąd to masz ?
10 lut 15:09
OLA: opuszczam logarytm po obus t i zostaje x=2 < −12
zrób to prosze do konca i sie polape
10 lut 15:11
OLA: x+2 < −12 *
10 lut 15:11
J: Masz dokonczone post: 13:56
10 lut 15:13