Dane są wierzchołki trójkąta
tomek: Dane są wierzchołki trójkąta ABC: A=(2,2), B=(9,5) i C=(3,9). Z wierzchołka C poprowadzono
wysokość tego trójkąta, która przecina bok AB w punkcie D. Wyznacz równanie prostej
przechodzącej przez punkt D i równoległej do boku BC.
Próbowałam zrobić to zadanie chyba z 5 razy i za każdym razem nie mogłem go wyliczyć.
Robiłem tak:
1. Znalazłam równanie prostej AB
2. Następnie równanie wysokości opuszczonej na ten bok
3. Z układu równań próbowałem wyliczyć punkt D.
4. Znalazłem równanie prostej CB
5. I na koniec równanie prostej przechodzącej przez punkt D i równoległej do CB
I za nic nie może mi to wyjść, bo wychodzą mi jakieś kosmiczne wyniki.
12 sty 18:41
dero2005:

1) wyznaczam współczynnik kierunkowy AB
2) wyznaczam równanie AB
| | 3 | | 8 | |
yAB = aAB(x−xA)+yA = |
| x + |
| |
| | 7 | | 7 | |
3) wyznaczam współczynnik kierunkowy CD
4) wyznaczam równanie CD
| | 7 | |
yCD = aCD(x−xC)+yC = − |
| x + 16 |
| | 3 | |
5) wyznaczam współrzędne pktu D
y
AB = y
CD
tu wychodzi dziwny wynik
12 sty 19:12
tomek: właśnie, punkt D wychodzi dziwny i dalej już nie liczyłem.
ale równania wyszły mi tak samo
12 sty 19:17
Eta:
Zobacz czy dobrze napisałeś współrzędne punktów ( bo też mam takie wyniki)
No cóż licz dalej... liczba , jak to liczba może być i "kosmiczna"
12 sty 19:21
Mila:

A=(2,2), B=(9,5) i C=(3,9).
Prosta AB:
y=ax+b
5=9a+b
2=2a+b odejmuję stronami:
3=7a
| | 3 | | 3 | | 6 | | 8 | |
a= |
| , b=2−2* |
| =2− |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
Prosta CD:
| | 7 | |
h: y=− |
| x+b i C∊prostej h |
| | 3 | |
Punkt D:
| | 156 | | 7 | | 156 | | 16 | | 13 | | 100 | |
x= |
| , y=− |
| * |
| +16=−12− |
| +16=3 |
| = |
| , |
| | 29 | | 3 | | 29 | | 29 | | 29 | | 29 | |
Prosta CB :B=(9,5) i C=(3,9).
y=ax+b
5=9a+b
9=3a+b
−4=6a
| | −2 | |
a= |
| , b=5−9*(−2/3)=5+6=11 |
| | 3 | |
3y=−2x+33⇔
2x+3y−33=0 równanie w postaci ogólnej
prosta równoległa:
2x+3y+C=0
Podstawiamy wsp. punktu D
| | 612 | |
r: 2x+3y− |
| =0 szukane równanie: |
| | 29 | |
Może źle przepisałaś dane i dlatego takie rachunki?
12 sty 19:23
12 sty 19:27
Mila:
Korzystam z równania ogólnego prostych:
II sposób
AB
→=[7,3]
Prosta h (CD):
7x+3y+C=0 podstawiamy wsp. punktu C=(3,9).
7*3+3*9+C=0
21+27+C=0
C=−48
h: 7x+3y−48=0
Prosta AB⊥h
3x−7y+C=0 podstawiam wsp.A=(2,2)
3*2−7*2+C=0
−8+C=0, C=8
AB: 3x−7y+8=0
Wsp. punktu przecięcia
3x−7y+8=0
7x+3y−48=0
I teraz równanie równoległej do CB jak przedtem
12 sty 19:46